fallback

Предложеният от президента референдум ще бъде само с един въпрос*

Допитването ще е за електронното гласуване

16:54 | 28.07.15 г. 9

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.

Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване.

Така парламентът, в който ГЕРБ има най-много гласове, провали идеята на президента, издигнат от партията на премиера.

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани отделно.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ.

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ и БДЦ питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутати, 41 бяха против, а трима се въздържаха.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев изпрати позиция по днешното гласуване. В нея се казва, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

„Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия“, се казва в позицията.

Там се допълва, че държавният глава очаква на предстоящия референдум българските граждани да покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения.

*Новината е допълнена в 17.12 ч. с позицията на президента.

Четете още политически новини в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
fallback