fallback

Васил Велев: Няма пречки КЕВР да запази сегашните цени на тока

Бизнесът ще обяви следващите си стъпки в неделя след решението на КЕВР за цената на електроенергията

12:24 | 30.07.15 г. 8

Бизнесът настоява за следващия ценови период да се запазят същите цени на електроенергията. КЕВР няма проблем да вземе такова решение – нито юридически, нито икономически. Това каза по TV7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Много по-страшно е, ако фалира индустрията, отколкото ако фалира НЕК“, каза той. Трябва да стартира електроенергийната борса и цените да бъдат пазарни, а дотогава да се направи така, че надбавката „задължения към обществото“ да се плаща и от търговците на ток, заяви той.

Между 60 и 100 хиляди ще бъдат съкратените работни места в енергийния сектор, в много компании ще бъдат намалени заплатите, ще поскъпне производството, което пък ще доведе до повишаване на цените на стоките в търговската мрежа. Това ще бъдат резултатите, ако енергийният регулатор не се откаже да повиши цената на тока за индустрията, обясни Велев.

Вчера бизнесът и синдикатите излязоха на съвместен безпрецедентен протест срещу предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране да се повиши цената на електроенергията за индустрията чрез таксата „задължения към обществото“.

По думите на Велев в протеста участие са взели общо 2385 фирми с над 210 хиляди заети, от тях 25 хиляди души са били по улиците на големите градове в знак на недоволство.

Велев подчерта, че има решение за излизане от ситуацията – в парламента има внесен законопроект за разваляне на договорите с американските централи, което по негови думи е „пладнешки грабеж“. Велев допълни, че надписаната сметка се плаща и от гражданите, защото по няколкостотин милиона лева се „обират от хората“ всяка година, чрез надписаната сметка в сектора.

Надписаната сметка е от порядъка на 1,3 милиарда лева годишно, потвърди Велев.

По думите му лобитата на "различните енергийни мафии" в парламента са подменили предложенията на бизнеса за намаляване на дефицита в системата. „Остана тайната на договорите, вместо да се ограничи скъпата енергия, се добави биомасата, вместо търговците на енергия да участват в таксата „задължения към обществото“, тази възможност отпадна“, посочи той.

В момента макар и да има предпоставки за намаляване в първото ценово предложение на КЕВР, далеч не са спрени течовете и източниците на скъпа енергия, които са в пъти над пазарните нива, каза Велев и допълни, че някои от тях противоречат на европейски директиви, визирайки американските централи. Велев отбеляза, че това са тайни договори и не можем да знаем кой как се е договорил и дали тези, които са се договаряли, не участват в кражбите. Велев попита и защо тези договори не се развалят, след като има такива примери в Полша и Унгария и няма да е прецедент.

„От всяко българско домакинство годишно енергийната мафия краде по една средна месечна заплата“, повтори Велев и каза, че това показват сметките на бизнеса.

„Ние не искаме сметката да бъде надписвана и да ни бъркат в джоба и няма да допуснем противопоставяне на бизнес и домакинства, защото докато се караме кой да плати надписаната сметка, крадците продължават да крадат“, заяви той.

Велев обясни, че с протеста си от вчера работодатели и синдикати са казали „не“ на този „пладнешки грабеж“. Бизнесът настоява да се повиши ефективността на държавните дружества в енергетиката, но не административно, а с изкарването на държавните производители на пазара. „Американските централи имат защитени цени, които са в пъти над пазарните, без да продават на свободния пазар“, обясни той, а в същото време неефективни централи като ТЕЦ Марица изток 2 продават на него. Излизането на свободния пазар на всички енергийни мощности е правилният път, подчерта Велев.

„Индустрията не иска и не може да плати исканата цена, защото това е грабеж“, повтори той. И посочи, че в ЕС индустрията плаща от два до четири пъти по-ниски цени от домакинствата, защото високите цени за бизнеса рефлектират зле на домакинствата – чрез увеличение на цените на дребно в магазините и намаляване на доходите.

Бизнесът ще изчака крайното решение на КЕВР за цената на електроенергията утре и в неделя ще обяви на съвместна пресконференция със синдикатите следващите си стъпки, каза Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 09.09.22 г.
fallback