IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени засилват опасността от болести по животните

27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната

11:58 | 12.08.15 г.
Климатичните промени засилват опасността от болести по животните

Климатичните промени може да засилят опасността от антракс в страната. Това казва в интервю за в. „24 часа“ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

„Големите дъждове и сушата наистина могат да изкарат на повърхността стари спори, които да живеят в почвата 60-70 г. И да заразят животни, защото на тях им трябва много малко, за да се разболеят“, казва той.

Шефът на БАБХ предлага да се ваксинират животните там, където е имало зараза през последните 50 г. - райони в Североизточна България и Ямболско.

Той коментира и случая във Варненско, където заради заразено с антракс месо почина един човек и се наложи да бъдат затворени 27 търговски обекта. Запитан защо се стигна до смъртен случай на човек от антракс за първи път от 44 г. насам той казва, че случаят е можело да бъде избегнат и че не трябва да се продават нелегално болни животни.

Антракс в България се е появявал много пъти, включително и през последните години, но няма смисъл от тотална ваксинация в цялата страна, обяснява директорът на БАБХ. Той е сигурен, че няма опасност за хората, ако си купуват месо от регистрирани обекти.

Във връзка със заразата от бруцелоза и заразените хора той обяснява, че това е сериозно заболяване. „Навремето ни казваха, е заболяване на бъдещето, което се доказа. В исторически план през 1939-1940 г. е имало 4 разболели се животни от бруцелоза в България, и то за 3 години. В наше време те са изключително много. Лошото е, че признаците при животните са такива, че стопаните не могат да заподозрат, че са болни от бруцелоза“, коментира експертът.

Той поясни, че хората обикновено се заразяват от сурово мляко. При тях заразата няма характерни признаци и оздравяването е изключително бавно. „Хората трябва да разберат тази голяма опасност. И че ние не пречим на дребния производител, като не сме съгласни да се продава на улицата прясно мляко“, допълва д-р Дамян Илиев.

Той си обяснява случая с бруцелозата с нелегално придвижване на животни.

„Бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори“, коментира пред „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По информация на центъра 27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната. Симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло.

Според експерта месото и млякото трябва да са преминали добра термична обработка преди употреба, за да се избегне заразяване с антракс или бруцелоза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още