IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразрешени продукти за растителна защита откри БАБХ при проверки

Фермери пръскали нивите в нарушение на правилата

15:53 | 14.08.15 г.
Неразрешени продукти за растителна защита откри  БАБХ при проверки

Търговия с неразрешени и негодни продукти за растителна защита или такива с изтекъл срок на годност – това са най-честите нарушения в сектора, установиха при проверки инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Освен при търговците,  неразрешени препарати са открити и при фермери, а някои стопани пръскали в нарушение житни култури.

От началото на годината инспекторите на Агенцията са извършили 4 719 проверки на продукти за растителна защита. От тях 1300 са в обекти за търговия и съхранение, или за преопаковане, а 3 419 са проверените земеделски производители, съобщи пресцентърът на БАБХ.

Съставени са 11 акта в обектите за търговия и са издадени 392 предписания. При контролната дейност са взети 78 проби за съответствие на продуктите. Инспекторите са спрели от продажба над 225 кг прахообразни и близо 240 литра течни препарати.

При контрола в стопанствата са съставени седем акта, констатирани са 432 нарушения и са направени 519 предписания.

Констатирана е и продажба на препарати с неправилно указание за употреба на етикетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още