fallback

Провежда се специализирана полицейска операция за контрабандни горива

До сега са заловени над 100 тона горива без документи, съобщи премиерът Бойко Борисов

12:57 | 15.08.15 г. 15

От два дни тече специализирана полицейска операция, при която до сега са заловени над 100 тона горива без документи. Това зави министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на брегови център за управление на корабоплаването във Варна, съобщава агенция Фокус.

Борисов посочи, че държавата ще бъде безкомпромисна по отношение на контрабандата на горива, тъй като бюджетът губи милиони.

Десет мобилни екипа извършват проверки във всички нефтобази и повечето бензиностанции в цялата страна. Следи се дали бензините не се разреждат с химически елементи, които повишават октана, но в същото време повреждат двигателя на автомобила.

До месец ще започне да функционира и бреговият център за управление на корабния трафик по река Дунав, съобщи транспортният министър Ивайло Московски, който също присъства на церемонията по откриването на центъра за управление на корабоплаването във Варна.

Така сички водни граници на България от поречието на българския участък на река Дунав и цялото Черноморско крайбрежие от Дуранкулак до Резово ще могат да се наблюдават от компетентните институции - Брегова охрана, БОП, МВР и други, за предотвратяване на контрабандата по вода.

Българската акватория на Черно море е изцяло обхваната от бреговите центрове и контрабандата на горива ще бъде прекратена, каза още Московски.

Изграждането на бреговия център във Варна е част от дейностите по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) - фаза 3”. Проектът се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г., по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра във Варна и Бургас възлиза на почти 4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
fallback