fallback

През февруари трябва да започнат сондажите за газ в Черно море

Борисов обвини предишното правителство за забавянето на проучванията в блока “Хан Аспарух”.

15:11 | 15.08.15 г. 15

През февруари трябва да започнат сондажи за газ в българската част на Черно море, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Припомняме, че сондажите за нефт и природен газ в находището "Хан Аспарух" трябваше да започнат в средата на тази година, но бяха отложени от консорциума между френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol, който притежава разрешителното за проучване на блока, заради ниските цени на петрола на световните пазари.

Консорциумът прекрати и няколко обществени поръчки за доставка на оборудване и горива.

Малко преди консорциумът да “замрази” сондажите, правителството обяви нови конкурси за проучване на нефт и газ в други два блока в Черно море – “Силистар” и “Терес”.

Вече имаше един неуспешен опит за проучването на блоковете "Силистар" и "Терес". През 2013 г. конкурсът беше прекратен, след като нито една от деветте компании, закупили документация, не подаде оферта.

България разчита много на трите находища, за да намали зависимостта си от вноса на руския газ. С цел диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ страната ни е предложила шест газови проекта за финансиране със средства от плана „Юнкер“ - увеличаването на хранилището в Чирен и изграждането на второ газово хранилище, връзките с Гърция, Турция и Сърбия, както и модернизацията на газопреносната ни мрежа.

Същевременно страната ни настоява в плановете за енергийния съюз на ЕС да се включи и изграждането на газов хъб край Варна, от който да се разпределят доставки до останалата част на Европа. До Варна газът може да достига по възродения от Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев проект Nabucco.

Във Варна Борисов обвини предишното правителство за забавените сондажи в блока “Хан Аспарух”.

„Първите неща, които направи правителството на Орешарски, бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”. На никого не е приятно България да е независима от газа, тъй като сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма“, коментира той.

Премиерът даде Румъния като пример за използване на собствени находища на природен газ и нефт. От април страната покрива потреблението си със собствени източници на синьо гориво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
fallback