fallback

Населението у нас ще се свие до 5 млн. души още през 2050 г., смята експерт

Според проф. Петър Иванов нацията ни ще се стопи по-скоро, отколкото очакваме

15:05 | 21.08.15 г. 2

Данните, които изнесе Националния статистически институт (НСИ), че след 50 години българите ще са 4,9 млн. са неверни. Това обяви пред bTV проф. Петър Иванов от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Според него това ще се случи много по-рано. "Българският етнос изчезва", допълни още той.

По думите му тези данни са направени отдавна и те вече са различни. "Данните на НСИ противоречат на тези на Световната банка, на Евростат и на ЦРУ, които посочват, че населението у нас ще се свие с 34% до около 5 млн. души още през 2050 г.", аргументира се професорът.

"В България има няколко етноса и един от тях (ромският) има средно по 4 деца, а другият (българският) – 0.8 деца", изтъкна още ученият от БАНИ.

Неговата прогноза е, че до 2150 г. ромското население ще се увеличи драстично, а българският етнос силно ще намалее. Той обвини НСИ, че пази истинските данни в тайна и лъже, че ромите ще намалеят с 14%.

"Разликата раждаемост - смъртност е около 55 хиляди в полза на смъртността, а НСИ лансира данни, че намаляваме годишно с около 30 хиляди души. Само разликата е по-висока от това число. Забравят обаче и за миграцията. 25 хиляди души всяка година напускат България. Ето че числото стана 80 хил. души годишно", изчислява проф. Иванов.

"За 7 минути населението ни намалява с 1 човек", твърди още проф. Петър Иванов.

По негови изчисления на година се топим с 80 хил. души. "От 1990 г. до 2015 намаляхме с 2 млн. души. Това няма кой да го оспори", категоричен бе професорът.

Още новини четете в Dnes.bg  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 08.09.22 г.
fallback