fallback

Партиите вече задължително трябва да са администратори на лични данни

От 25 август ЦИК започва да приема документите за участие в местните избори през есента

10:38 | 24.08.15 г.

Политическите партии вече задължително трябва да бъдат регистрирани като администратори на лични данни. Към тях има изпратени указания как да работят с набираната информация, увери пред БНР членът на Комисията за защитата на личните данни Веселин Целков.

Има няколко важни изисквания – да има проследимост на данните и информация кой е събирал данните, както и как се унищожава събраната информация и как да се работи с гражданите. 

Освободени от регистрация по Закона за защитата на личните данни са местните коалиции, но и те трябва да поддържат списък с информация кой набира подписи в списъците с поддръжниците на политическите сили, как се предават и как се обработват в коалицията, допълни още експертът.

Целков припомни, че за изборите за Европейския парламент са били подадени 1 600 жалби за злоупотреба с лични данни в списъците със симпатизантите и поддръжниците на участието на партията в изборния процес. След проверките са били глобени 32 партии.

Тогава Комисията позволи онлайн проверка в списъците с подръжниците на партиите. При тези проверки се оказа, че в тях присъстват данните на хора, които не са се подписвали и не са давали подкрепата си за политическа формация за участие в изборния процес. Възможността за проверка на списъците, предоставени от партиите, остава. Тя е "онази спирачка, която ще накара партиите и коалициите да спрат злоупотребите с лични данни", каза Целков.

За националния вот през 2014 година жалбите вече намаляват на 55, допълни членът на Комисията. „Големите партии и управляващите партии се съгласиха с нашите предписания, безусловно изпълниха предписанията и си платиха наложените глоби“, каза още той.

От 9 часа на 25 август Централната избирателна комисия (ЦИК) ще започне да приема документи за регистрацията на партиите и коалициите за изборите през октомври. От края на август пък ще се приемат документите на инициативните комитети, участващи в разяснителната кампания за референдума, който ще бъде проведен успоредно с местния вот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 08.09.22 г.
fallback