fallback

Красимир Катранджиев: Кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса

Измамите са улеснени от онлайн процедурите в Търговския регистър, казва председателят на Съвета на нотариусите

10:03 | 31.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. Това казва в интервю за „Труд“ Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара. Той коментира информацията от Министерството на правосъдието, че във връзка със зачестилите сигнали за злоупотреби с продажби на търговски дружества, дялове и кражби на имоти, ще се променят Търговският закон и други актове.

„Кражби на фирми се извършват обикновено с фалшиви документи. Извършителите проучват набелязаната фирма и организират пререгистрацията й, което става с електронен подпис. Откакто имаме електронен Търговски регистър, заявленията за продажба на дружествени дялове и за смяна на управители могат за бъдат подавани по електронен път. В това се корени злото“, казва Катранджиев.

Той допълва, че има около 350 000 регистрирани електронни подписа, а сред тях и на хора, които не са между живите, или са в чужбина, или за 20 лева са си дали самоличността.

Проблемът според него датира от 2008 г., когато е създаден електронният Търговски регистър. Нотариалната камара в последствие неведнъж е алармирала за емблематични кражби на фирми. Сега организацията предлага законодателна промяна, допълва той.

Едно от предложенията е длъжностните лица от Търговския регистър да имат достъп до информационната система на всеки един нотариус. „Предлагаме тя да бъде надградена. Прехвърлените дружествени дялове да бъдат качвани незабавно в системата. И до нея да имат достъп длъжностните лица от Търговския регистър – така, че в реално време да могат да проверят дали прехвърлянето е извършено от нотариус“, обяснява  Катранджиев.

„Имаме и друго предложение. В Търговският регистър в момента промяната на управителя се отразява по молба на новия управител. И не се налага явяване пред нотариус. Тук е голямата пробойна! Това трябва да се промени. Иначе с един документ с невярно съдържание без печат на нотариус и вие можете във всеки момент да отнемете чужда фирма. След като ние алармирахме за това, беше въведен тридневен срок, в който може да се подаде сигнал до собственика на фирмата, че има заявено желание за смяна на управителя. Но значителен ефект не се получи - някой реагира, друг не реагира“, допълва той.

Красимир Катранджиев отчита, че предложенията на гилдията срещат разбиране в ръководството на Министерството на правосъдието - и в този, както и в предишния кабинет.

„Очевидно е, че кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. 30 преписки се водят само в Софийската районна прокуратура в момента за подобни престъпления“, аргументира се той. И дава пример, че е имало случай на фалшифициране на неговия печат и подпис.

Според експерта създаването на единна информационна система е спряло имотните измами, затова измамниците са се насочили към Търговския регистър, където ударите са по-значителни.

За случаите, когато бедни хора стават собственици на фалирало дружество и така се ощетяват кредиторите, той признава, че нотариусът няма как да бъде полезен в този случай.

„Много сериозна законодателна промяна трябва да бъде направена. Да има ограничения при прехвърлянето на дружества в несъстоятелност или задлъжнялост. Но години наред законодателите не изразяват воля да го направят“, казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
fallback