fallback

Частните училища не искат пари от държавата срещу безплатна квота

Асоциацията на частните училища обмисля дали да не обжалва приетите законови текстове пред Европейския съд

10:17 | 05.09.15 г.

Болшинството от частните училища не биха използвали държавна субсидия за обучение в случай, че бъдат задължени да осигурят 20% безплатна квота. Това обясни пред „Монитор” шефката на Асоциацията на частните училища Милка Славчева, след като в четвъртък депутатите гласуваха частните училища и детски градини да получават пари от държавата само ако искат и при условие, че 20% от учениците им учат безплатно. В това число ще влизат и деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.

Според Славчева с това условие замисълът на закона става неизпълним. В момента таксите в частните училища са около 8 хил. лв. на година. Парите, които отпуска държавата за ученик, са около 1 400 лв. Това означава, че частните школа трябва да поемат останалите 6 600 лв. на дете от безплатната квота, обясни Милка Славчева.

Във вторник управителният съвет ще реши какви действия да предприеме вследствие на решението на депутатите. От асоциацията не изключват и варианта за обжалване на гласуваните текстове пред Европейския съд. След като парламентът реши, че държавата ще финансира и частните училища и забавачки, от БСП оцениха, че “това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието” и то е “застрашено”. Вчера лидерът на левицата Михаил Миков поръча на кандидат-кметовете на партията да направят допитване в районите си дали приемат казуса "държавни пари за частни училища". Изцяло новият образователен закон се гледа на второ четене в пленарната зала от сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
fallback