IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предлагат комплексни мерки срещу кражбите на фирми и измамите с имоти

По-тежка форма за валидност на някои актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър, и ограничаване кръга от лица, които искат вписване, са част от мерките

18:50 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти предлагат комплексни мерки срещу кражбите на фирми и измамите с имоти

Да се въведе по-тежка форма за валидност на някои актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър (ТР), като промяна на управителни органи на търговски дружества, договори за продажба на търговски предприятия, вземане на решение за разпореждане с недвижими имоти и други, както и евентуално да се ограничи кръга на лицата, които да поискат вписване.

Това са само част от мерките, около които се обединиха представители на различни институции по време на работна среща в МП, посветена на бъдещи промени в законодателството с цел ограничаване на измамите с имоти и злоупотребите с прехвърляне на дружествени дялове и смяна на управители на фирми, информират от ведомството.

По време на срещата, председателствана от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, бяха обсъдени най-често срещаните случаи на измами и злоупотреби с имоти и дружествени дялове и акции, в резултат на което дискусията открои основните проблеми.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд и председател на търговската колегия Таня Райковска посочи като затруднение и прекалената продължителност на съдебното производство по искове за установяване на нищожност или недопустимост на вписванията. Тя предложи да се помисли и за законови промени с оглед скъсяване на сроковете на процедурите, като същевременно те да са съобразени с европейското законодателство.

В срещата, инициирана от правосъдното министерство, взеха участие представители на Агенцията по вписванията, съдиите по вписванията, Нотариалната камара, Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Министерството на външните работи.

Участниците в срещата отправиха редица предложения, като изразиха единно становище, че са необходими комплексни мерки чрез промяна в Търговския закон, Закона да търговския регистър и Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

Бе взето решение всяка от ангажираните институции да представи до следващата сряда, 16 септември, конкретни предложения, които ще бъдат предмет на обсъждане в работната група в Министерството на правосъдието под ръководството на заместник-министър Вергиния Мичева-Русева.

За участие в групата ще бъдат поканени и представители на прокуратурата и други институции, гласи още съобщението на МП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още