IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 октомври е удължен срокът за изпълнение на проекти по ПРСР*

Със заповед на ДФЗ ще станат ясни общините, които ще се възползват

18:30 | 11.09.15 г. 1
До 15 октомври е удължен срокът за изпълнение на проекти по ПРСР*

До 15 октомври е удължен срокът за изпълнение на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г. От бонуса ще могат да се възползват изпълнителите на проекти с досегашен краен срок – 15 септември, но не и тези, чиито контракти е трябвало да приключат по-рано. Това каза на форум „Българските общини 2020“ министърът на земеделието Десислава Танева.

Решението вече е взето от Държавен фонд „Земеделие“, а изменението на наредбата ще стане в следващите дни. С решение на Фонда ще стане ясно кои общини ще се възползват от удължения срок. Промяната на срока на 15 октомври не може да промени датата на договора със съответните изпълнители, уточни Танева. Срокът за заявяване на плащания остава 15 октомври.

„Това, колко успешно ще се приложи ПРСР 2007-2013, за която сме разплатили 80% от програмния бюджет, зависи от изпълнението на вашите договори. От миналата седмица ръководството на ДФЗ се среща с общини с неприключили договори, но експертите няма как да организират работата на терен“, каза Танева на кметовете.

Министърът на земеделието посочи още, че по ПРСР 2007-2013 г. общините са сключили 1442 договора за 1,9 млрд. лева. От тези договори са изпълнени 592 и по тях са разплатени 671 млн. лева. Останалите 850 са в процес на изпълнение.

Тя припомни, че по новата ПРСР 2014-2020 вече са отворени и затворени 3 мерки, включително за стратегиите за развитие на местните инициативни групи.

Министърът уточни, че по новата програма наредбите за общинските мерки ще са по-подробни от досегашния програмен период и се очаква да бъдат отворени в първата половина на следващата година за обществен дебат.

По темата за кризата в млечния сектор и разпределението на пасища за животновъдите Десислава Танева подкани общините да разпределят затревените площи на фермерите според последните изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Тя каза на кметовете: „Вашият политически успех зависи от успеха на местните общности. Животновъдството е традиционен отрасъл с голяма перспектива за развитие. Апелирам за справедливост при приложението на процедурите за животновъдите. Успешните от вас разбират важността на тези правила, както и че те ще бъдат приложени според духа на закона“.

Танева допълни, че сега в общините трябва да се провеждат новите процедури за ползване на пасищата, които ще бъдат заявявани при кампанията за директните плащания за 2016 г. Министърът припомни, че към февруари 2016 г. местните власти ще трябва да прекратят договорите с ползвателите на пасища, които нямат животни.

На форума министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че досега в общините са инвестирани 3,5 млрд. лв. евросредства за инвестиции за градска инфраструктура. Тя призова кметовете да работят заедно с регионалното министерство за приключването на водната реформа и за работата по програмата за енергийна ефективност, която е започнала с 1 млрд. лв.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза пред кметовете, че министерството рекламира страната с фокус върху културно-историческия туризъм и е разработило 8 дестинации, които обхващат 71 града на територията на цялата страна. Вече има и регистър на над 3000 атракции в общините, приета е и концепцията за туристическото райониране, като предстои в 9-те района да бъдат назначени представители на МТ.

Тя допълни, че до края на годината е намалена с 50% таксата на общините за участие в туристически изложения.

*Новината е актуализирана в 21.20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още