fallback

Нови регулации "затварят" пазара на аптеки в големите градове

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за проектозакон, подготвен от здравното министерство

12:20 | 16.09.15 г. 17

Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за подготвен, но още непубликуван законопроект на Министерството на здравеопазването, който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип. Това каза пред журналисти председателят на асоциацията Николай Костов, който определи документа като скандален и посочи, че подобни регулации относно търговията с лекарства на дребно никога не е имало.

Той обясни, че заложените регулации, под предлог, че ще насърчат отварянето на аптеки в малки населени места, всъщност целят затварянето на пазара в София и по-големите градове. Решенията къде и колко аптеки да има ще се вземат от администрацията, което е остарял модел на регулация, каза Костов.

Беше разкритикувана и друга регулация, която се въвежда – минимални изисквания за отстояние между аптеките. В документа не се посочва все още какво да е това отстояние, защото то е обект на бъдеща методика, но казва, че трябва да го има.

Костов предположи, че комисия, отговаряща за броя и разпределението на аптеките, ще предложи решения в интерес на съсловието, а не на пациентите. По думите му разпределението на аптеките по места ще бъде така направено, че да няма конкуренция наблизо за дадени аптеки.

Според него заложените предложения няма да решат проблема с аптеките в малките населени места, а просто ще спре отварянето на аптеки в България, ще се ликвидира конкуренцията, ще започнат нерегламентирани плащания и търговия с лицензи. По думите на Костов това е „легализирано от държавата картелно споразумение за наличието на аптеки в страната“.

От асоциацията виждат проблем в това, че администрацията, а не пазарът, ще определя къде и колко аптеки да бъдат отваряни. Според Костов това ще изкуши към корупционни практики.

От асоциацията коментираха още, че подобна регулация е отпаднала в страни като Франция и Германия като непазарна.

Алтернатива за снабдяването с лекарства в малките населени места е старата практика на откриване на филиали на аптеките. Ако тези филиали нямат изискване да работят всеки ден, а например веднъж в седмицата, когато в населеното място идва и лекар, това в голяма степен може да разреши проблема.

Николай Костов разчита, че законопроектът ще бъде отхвърлен от здравната комисия в парламента. От асоциацията на собствениците на аптеки са категорични, че този проектозакон е в противоречие с Конституцията и с Договора за европейската общност. Асоциацията ще сезира с писмо ЕК, както и ще изпрати становище до здравния министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
fallback