IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ отделя 50 млн. лв. за зимната поддръжка на пътищата

Пускат предсрочно за движение затвореното платно на автомагистралата "Хемус" при Бебреш

16:06 | 21.09.15 г.
АПИ отделя 50 млн. лв. за зимната поддръжка на пътищата

В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) са предвидени 50 милиона лева за зимната поддръжка на пътищата, съобщи днес във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

По думите й в момента се осъществява анализ на наличната техника и материали, изкърпват се проблемни участъци по пътищата и се поставят мантинели.

Официалната зимна мобилизация и готовност на екипите ще бъде въведена от 15 ноември, а във високопланинските проходи готовността ще е още от началото на ноември, посочи Павлова.

Пред журналистите тя уточни, че днес предсрочно ще бъде пуснато за движение затвореното платно на автомагистралата "Хемус" при Бебреш, за да бъде облекчен трафикът към София в края на почивните дни.

Министър Павлова допълни, че ще бъде създадена организация за двупосочно движение към София на 22 септември.

По думите й правителството планира въвеждането на комбинираната система за таксуване по пътищата да започне от 1 януари 2018 година. Системата предвижда винетки за лекотоварните автомобили, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона ще бъде на базата на изминатото разстояние (тол такса).

Прогнозите са подобно таксуване да увеличи приходите в бюджета, с които да бъдат довършени магистралите и пътищата, каза Лиляна Павлова.

През следващата година се предвижда да бъде избран изпълнител за новата система, а през 2017 г. тя ще бъде приложена тестово.

Във Велико Търново днес министър Лиляна Павлова и кметът Даниел Панов откриха обновения парк "Света гора", с финансиране от 1,9 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още