fallback

Увеличение на пенсионната възраст ни препоръчва и Фондът за населението на ООН

Трябва да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда, смята Едуард Йонгстра, представител на фонда

12:04 | 08.10.15 г. 7

Увеличение на пенсионната възраст в България препоръчва и Фондът за населението на ООН. Трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда на хората. Това препоръча Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН (ФНООН) за Източна Европа и Централна Азия на експертната среща за демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

Двудневният форум е организиран от Министерството на труда и социалната политика, в рамките на Програмата на председателство на България на ПСЮИЕ за 2015-2016 г., съобщават от ведомството.

Йонгстра акцентира и върху съвместяването на личния и професионалния живот и равнопоставеността на половете. Той цитира данни, според които средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70,6 г. и 77,6 г. за жените.

Средната възраст, на която майките раждат първото си дете в страните-участнички в ПСЮИЕ, нараства значително през последните 20 години, с изключение на Албания. В страната ни за последните 15 г. тя се е увеличила с около 4 години – от 23,9 г. (1990-1995 г.) на 27,2 г. (2010-2015 г.).

В края на юли парламентът прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване, според които възрастта и стажът за пенсия за двата пола започват плавно да се увеличават.

Увеличение на пенсионната възраст и на осигуровките за стабилизиране на трудовия си пазар ни препоръча и Световната банка в доклад преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
fallback