IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: България привлича производители от автомобилната индустрия

Страната ни е с най-стария автомобилен парк в Европа, припомни министърът на икономиката

13:11 | 16.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Интер Експо Център бе открито тазгодишното издание на &quot;Автомобилен салон София&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>
<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">
	временно управляващ посолството на САЩ в България<br />
	<br />
	Прочети още на:</div>

В Интер Експо Център бе открито тазгодишното издание на "Автомобилен салон София". Снимка: БТА

временно управляващ посолството на САЩ в България

Прочети още на:

България работи за привличането на производители от автомобилната индустрия, заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски, след като откри тазгодишното издание на "Автомобилен салон София" в Интер експо център.

Министърът напомни, че тази година са били открити няколко инвестиционни проекта, свързани с автомобилната индустрия, и по-специално в Индустриалната зона в Божурище, предаде БТА.

Има заявен интерес към индустриалните зони във Видин и Божурище и от други инвеститори, свързани с автомобилната промишленост, каза министърът, като не даде повече подробности, заради протичащите преговори. Той уточни, че когато става дума за автомобилна индустрия, не става дума за производство на готови коли.

По думите му това, в което България е оценена като добра среда за производство, е свързано с изготвянето на електронни, механични и други компоненти за автомобили.

Министърът изрази надежда посещаемостта на изложението и сделките в рамките на форума да покажат повишаване на покупателната способност на българина.

Лукарски отбеляза, че при последното му посещение в Германия, при среща с представители на Opel, е бил коментиран фактът, че страната ни е с най-стария автомобилен парк в Европа. 39 на сто от колите са на над 20 години, изтъкна министърът. Той обаче отбеляза, че не мисли, че би имало добър социален ефект за българите въвеждането на евентуално законодателно ограничаване, свързано със старите коли.

 

Секторът "Автомобилно производство" е сред тези с най-голям потенциал за развитие и в него работят повече от 100 международни и местни компании - производители на части и компоненти за автомобили, каза по време откриването на форума Лукарски.

България предлага благоприятна среда за привличане на инвестиции в сектора, а инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансовата стабилност на страната и географската й близост до основните пазари на Западна Европа, изтъкна той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още