fallback

България е отказала да даде въздушен коридор на руски самолет към Сирия

Мотивът е, че не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката

16:15 | 16.10.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България е отказала да даде въздушен коридор на самолет на Министерството на извънредните ситуации на Русия с хуманитарен товар за Сирия, предава ТАСС.

Мотивът е, че не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката, която е постъпила на 14 октомври, а полетът е трябвало да бъде на 16 октомври, съобщава говорителят на МВнР Бетина Жотева, цитирана от ТАСС.

Отказът няма да се отрази на хуманитарните доставки за Сирия, поясняват от руското министерство на извънредните ситуации. От там уточняват, че самолетът все пак е излетял за Латакия, но по алтернативен маршрут.

Москва твърди, че самолетът превозва 20 тона помощ, включително месо, риба, консерви, захар, одеяла и вещи от първа необходимост. Очаква се самолетът да върне в Русия над 80 граждани на Русия и други страни.

ТАСС припомня за официалния отказ на българското МВнР да предостви въздушно пространство за руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия в периода 1 - 24 септември.

"Не сме дали разрешение за полет на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че на основание на получена информация възникват съмнения за характера на това заявление", поясни тогава представител на министерството.  България настоява за проверка на руските самолети с товари за Сирия, ако искат да летят през територията на страната, заяви преди време президентът Росен Плевнелиев.

„Русия ще продължи да доставя хуманитарна помощ на Сирия по алтернативните маршрути, заобикаляйки въздушното пространство на Гърция и България“, заяви от свои страна руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
fallback