IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз дава становище за здравните пакети до дни

Забележки има в частта по изнасяне от болничната в извънболничната помощ

11:44 | 19.10.15 г.
Лекарският съюз дава становище за здравните пакети до дни

Очаква се до края на седмицата Българският лекарски съюз да е готов със своето становище по заболяванията, които да влязат в двата платени от Касата здравни пакета. В голямата част от регионалните лекарски колегии вече са приключили обсъжданията на основния и допълнителен пакет, които трябва в края на месеца да бъдат поставени на обществено обсъждане.

В по-голямата част пакетите се приемат, забележки има в частта по изнасяне от болничната в извънболничната помощ, коментира председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев пред БНР.

„В по-голямата част от случаите пакетите се приемат. Има известни нюанси, особено в частта, когато се касае за изнасяне от болничната в извънболничната помощ. Там ще имаме определено проблеми, които трябва да бъдат решени“, посочи д-р Грозев. Той е убеден, че в крайна сметка съдържанието на пакетите ще бъде такова, че да е в интерес на пациентите и на съсловието.

БЛС вече има оформени предложения, които ще представи на преговорите с Министерство на здравеопазването и НЗОК – в ортопедията, травматологията, очните болести.

Според председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) има възможност надлимитната дейност на болниците, свързана със спешните случаи, да бъда изплатена до края на годината.

Д-р Грозев беше категоричен, че БЛС не е настоявал да се криминализира деянието, ако пациент укрие инфекциозно или заразно заболяване, но каза, че трябва да се помисли за някаква форма на споделяне от страна на пациентите.

„Тук не може да се говори за криминализиране. Пациентът не е виновен за това нещо. Но, разбира се, при дадени обстоятелства, тогава, когато аз знам, че притежавам такъв вирус и че той е вреден както за мен, така и за околните, разумното и правилното е аз да споделя с моя лекуващ лекар, с оператора си, защото по този начин ще предпазя и него, и огромната част от пациенти, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени“, коментира д-р Грозев.

На днешния ден почитаме паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец, на който българските лекари отбелязват професионалния си празник. „Няма български лекар, който да мисли лошото на пациентите. Българските лекари и пациентите сме в една ситуация, в една лодка, имаме еднакви интереси и се стремим да направим това, което е най-добро за тях“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още