IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранилището в Чирен - следващата точка от плановете за газов хъб*

Стойността на двата сондажа, които стартираха днес, е около 5 млн. евро, а изпълнител е компанията „Проучване и добив на нефт и газ“

12:17 | 20.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър Теменужка Петкова в Чирен. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър Теменужка Петкова в Чирен. Снимка: Министерство на енергетиката

Един от енергийните планове на българското правителство – превръщането на страната в газов хъб за региона, се придвижва с още една крачка напред със старта на проекта за модернизация на газовото хранилище в Чирен.

На официална церемония днес започна работата по два нови експлоатационни сондажа в хранилището, които ще повишат възможностите за дневен добив – от около 4 млн. куб. метра на ден до малко над 5 млн. куб. метра дневно, както и за подпомагане на нагнетяването на природен газ в хранилището.

Стойността на двата сондажа е около 5 млн. евро. Изпълнител е компанията „Проучване и добив на нефт и газ“ АД.

Предвижда се първият сондаж, който позволява увеличение на добива от газохранилището, да бъде въведен в експлоатация до края на зимния сезон, посочи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

По втория сондаж, който ще позволи увеличаване на обема на нагнетяване, работа ще започне през март 2016 г.

За разширението на капацитета на газохранилището ще бъде нужно да се направят още десет експлоатационни сондажа, уточни Валери Петров от „Булгартрансгаз“. На този етап се планират извършванията на проучвания за възможното разширяване на газохранилището.

Припомняме, че „Булгартрансгаз“ спечели европейско финансиране за ЗD сеизмично проучване. Очакванията са те да покажат, че е възможно двойно увеличаване на капацитета на съоръжението. 

"Проучването е на стойност 7,8 млн. евро, от които 3,9 млн. евро са европейско финансиране", поясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ "хранилището е важно за енергийната сигурност на страната".

Двойното увеличение на капацитета в Чирен ще повиши дневния добив до 10 млн. кубически метра, което е напълно достатъчно да покрие нуждите на българската икономика за този момент.

Сега газохранилището използва 22 експлоатационни сондажа. В момента се нагнетяват около 430 млн. куб. метра природен газ, които могат да се извлекат и използват през зимния период. Очаква се, че до края на сезона за нагнетяване - края на октомври, в газохранилището да има 460 млн. куб. метра, от възможни 550 млн., посочиха от дружеството.

Какво предстои?

Следващата стъпка в плана за модернизацията е удвояването на капацитета на "Чирен" до 1 млрд. куб. метра. Цялостният проект за разширяването ще струва 230 млн. евро. Сега от „Булгартрансгаз“ се надяват да получат част от тези средства от европейските фондове. 

В началото на месеца компанията оператор успя да защити идеята си и разширяването на хранилището получи статут на проект от общностно значение за ЕС, което означава и приоритетно европейско финансиране. Георги Гегов допълни, че тепърва ще се уточнява как точно ще се кандидатства за това финансиране и дали ще се използва планът „Юнкер“ за получаване на средства.

За увеличаването на обема на хранилището заговори още предишното ръководство на „Булгартрансгаз“ в края на 2014 година. Тогава изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков включи проекта в десетгодишната инвестиционна програма на дружеството и обясни, че компанията ще чака финансиране от Брюксел за проучванията възможна ли е реализацията на идеята.

За да реализира плановете си за газов хъб, правителството започна и мащабна програма за модернизация на газовата мрежа на обща стойност 204 млн. лева. По нея бяха извършени ремонтите на компресорната станция в Ихтиман, открита официално преди седмица. До края на 2016 година ще приключи и работата по тази програма в станциите "Петрич", "Странджа", "Лозенец" и "Петрич". 

*Актуализирано в 13,15 часа.

Свързани компании:

Проучване и добив на нефт и газ АД(NGAZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още