fallback

Изпълнителният директор на "Софийска вода" е обвинен в корупция

Бруно Рош е задържан в Румъния и поставен под съдебен надзор за 60 дни

10:08 | 24.10.15 г. 13
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Бруно Рош е задържан в Румъния с обвинение за корупция. Той офицално е обвинен и поставен под съдебен надзор за 60 дни, съобщиха румънски информационни агенции, цитирани от в. "Труд".

Рош е изпълнителен директор на "Софийска вода" от април 2014 и от юли 2015 г. регионален мениджър на "Веолия" за страната ни и Румъния. Той ръководеше и букурещкото водно дружество „Апа Нова“ от 2008 до 2013 г. А от 2008 г. досега цената на водата в Букурещ се е увеличила със 125%, което е станало благодарение на подкупи, посочва обвинението.

Според изданието, той лично е давал разрешение за подкупването на политици с над 12 млн. евро, твърди следствието, което е изчислило, че от 2000 г. до 2014 г. скока в цената на водата е 1400%, а приходите на „Апа Нова“ за същия период са нараснали почти 28 пъти - от 6 млн. евро през 2000 г. до 167 млн. евро през 2014 г.

До обвиненията към Рош се стигна, след като в края на септември бяха задържани Костин Беревояну, бивш съветник на временно отстранения заради обвинения в корупция кмет на Букурещ Сорин Опреску, както и бившият ковчежник на опозиционната Национално-либерална партия Влад Моисеску и бизнесменът Овидиу Семенеску. Всички те са били забъркани в скандала с „Апа Нова“. Следствен е и наследникът на Бруно Рош в Румъния Лорен Лалаг.

От „Веолия Груп“, мажоритарен собственик на „Софийска вода“ и на „Апа Нова“, са коментирали пред румънските медии, че увеличение на цената на водата е имало, но то е било оправдано, гражданите са били запознати с него благодарение на сътрудничество между „Апа Нова“ и кметството на Букурещ.

От „Софийска вода“ коментираха пред „Труд“, че Бруно Рош не е задържан, а по собствено желание е пожелал да отговори на въпроси на румънските разследващи органи. Рош обаче няма право да напуска страната до 5 декември.

През този период той има възможност да напуска територията на Румъния по причини от професионален или личен характер с разрешение на компетентните органи. Това ще му позволи да изпълнява изцяло своите служебни задължения в рамките на компаниите на Групата „Веолия“ в България, допълниха от дружеството.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
fallback