IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Недопустимо е униформени да дават пример за незаконни действия

Има законови начини за протест, заяви Бойко Борисов

11:24 | 04.11.15 г. 10
Борисов: Недопустимо е униформени да дават пример за незаконни действия

Премиерът Бойко Борисов е ядосан на протестиращите полицаи, които вчера блокираха пътища в столицата и страната.

Преди началото на заседанието на Министерския съвет, той заяви, че е крайно недопустимо униформени служители в полицейски автомобили да дават пример на обществото за незаконни действия.

От думите на главния секретар на МВР Георги Костов пък стана ясно, че ще има наказания за това.

Бойко Борисов подчерта, че има законови начини за протест и беше обявено, че ще се водят разговори по проблемните теми за привилегиите и социалните пакети.

"Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави – и те не са съгласни, но има надлежен ред, по който да се прави", настоя той.

По-рано стана ясно, че социалните придобивки в сектора за сигурност остават, а обявените вече промени ще важат само за новопостъпили служители.

Борисов изтъкна, че кабинетът дава 180 млн. лв. повече за тази година на МВР и 57 млн. лева повече на българската армия.

В крайна сметка се оказа, че вътрешният министър Румяна Бъчварова не е в Англия, защото десетки журналисти я видяха на мониторите в МС, че присъства на правителственото заседание.

Борисов призна, че полицаите имат право за това, че когато са подписвали трудовия си договор с държавата, са назначени при дадените условия, затова те ще се запазят. Премиерът обаче изпрати послание на униформените чрез главния секретар Георги Костов: „Всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона“.

Борисов заяви, че за кабинета полицаи, съдебна охрана са „мили хора“, но еднакво мили са доктори, инженери, учители... Премиерът коментира, че дадените допълнително на МВР 180 млн. лева са два пъти повече от целия бюджет за култура и от парите за спорт.

„И те да спретнат това снощи, да тормозят обществото... За мен не е никакъв проблем да не съм премиер. Ще дойде такъв като Орешарски и ще им даде 500 млн., но след две години тази държава няма да има какво да яде“, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че администрацията в МВР ще е трета категория труд, защото, по думите му, няма разлика с останалите чиновници. Първа категория ще са тези, които са на границата, на улицата, влизат в пожарите, посочи той.

Премиерът уточни, че новоназначените полицаи ще получават до 10 брутни заплати при пенсиониране.

„Към днешна дата тези, които са постъпили, може да са постъпвали за тези 20 заплати. Нека новопостъпилите да идват за каузата да бранят обществото, с любов към тази професия“, коментира той.

Борисов поиска да се прецени – дали и в съдебната власт трябва да се получават 20 заплати при пенсиониране. Той съобщи още, че порционът храна се запазва.

Отпуските стават 20 работни дни. „Има служители с по 400 и нагоре отпуски натрупани и не ги ползват, за да чакат да им платим, а ние плащаме за допълнителен труд на колегите им. Заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни, като заварените ще си ги вземат“, обясни той.

Парите за прослужено време ще влязат в работната заплата.

Премиерът не пропусна да разкритикува опозицията. „Най-малко им отива на ДПС, още по-малко на БСП, да говорят за пари в МВР“, коментира той и напомни вдигането на заплати във ведомството с 200 млн. лева, без да има пари за това.

Според Борисов полицейският синдикат би трябвало да протестира не за друго, а за това, че гаранцията за бит полицай е 500 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
pepince
преди 8 години
Не само че е недопустимо, а е незаконно и престъпно, КОЙ е отговорен за тези действия застрашаващи националната сигурност. Това е гавра с държавноста и опит за преврат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
kony
преди 8 години
Всяко съсловие има право на социални протести, а управляващите се играят успешно на "разделяй и владей", насъсквайки ни едни срещу други. Чистката и намаляването на заплатите да почне от депутатите, министрите, БНБ, ВСС и ВАС. Когато управляващите не спазват собствените си закони, защо да ги спазвам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
alexx
преди 8 години
Айде бе, преди година 50 протестъра затваряха центъра, сега милиционерите не можели? Не че им симпатизирам на милиционерите, да режат до кокал. Трябват ни 15 хиляди полиция, а не 50 хиляди. Иначе от тях се пръкват създания като ББ и ЦЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Не е ли смешно - пожарникар се кара на полицаи и им обещава да им дърпа ушите хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Пазвантите ще стоят и без пари защто:1) Много от тях не могат нищо да вършат (не случайно не пиша НИЩО ДРУГО а просто нищо)2) Ако не са пазванти, няма да могат да си минават на червено, никой да не смее нищо да им каже когато простеят по улиците или карат кола с неизправни фарове и незнам си какво, няма да се возят без пари в маршрутките, няма да вземат без да плащат стока от кварталното магазинче3) Няма да има основание за "и кво праим са" Така че.... има и такива, които вардят нощно време по улиците за престъпници и си рискуват живота, но те и сега не го правят само за пари, защото това което получават и в момента е нищо, в сравнение с риска който поемат, и лишенията, които търпят, но повечето са там най-вече заради привилегията да си полицай - безнаказан престъпник и после заради пенсията и безплатните обувки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
уволджак им трябва не привилегии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 0
Гари
преди 8 години
Аферим. Непустимо е...затова ще удовлетворим исканията им. Ако са нарушили закона защо да не ги уволним дисциплинарно? Без обезщетения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Недопустимо е но .... УВИ .... продължава да се случва !!Изтървана работа .... никакъв пример за обществото : спонтанни протести .... шофират след употреба на алкохол и правят ПТП и т.н..... а за другите "без аптечка, нямаш крик !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още