IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР поиска от депутатите увеличение на бюджета си за догодина

Енергийната комисия в парламента даде зелена светлина на държавния бюджет

15:41 | 12.11.15 г.
КЕВР поиска от депутатите увеличение на бюджета си за догодина

Увеличение от малко над 2 млн. лева на бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за 2016 година поиска председателят ù Иван Иванов по време на изслушване в съвместно заседание на парламентарната енергийна комисия и комисията, натоварена с надзор на работата на енергийния регулатор.

На заседанието депутатите обсъдиха на първо четене предложението за държавния бюджет за 2016 година.

Финансовото министерство прави прогноза за приходи на Комисията в размер на 11,4 млн. лева за догодина, а разходите са 4,19 млн. лева. Те бяха определени от Иванов като недостатъчни и регулаторът няма да може да извърши предвидените в законодателството правомощия.

"Българската енергетика навлиза във важен етап", подчерта ръководителят на регулатора, визирайки пълната либерализация на пазара. На този фон ролята на КЕВР ще бъде много важна за изработването на нормативната уредба, подчерта той.

Иванов беше категоричен, че е нужен експертен потенциал и поне 35-ма нови експерти. Това е записано в устройствения правилник за дейността на Комисията, припомни той.

По негови думи европейските регулаторни организации отбелязват в своите доклади, че България редовно липсва на форуми, при които се обсъждат важни за сектора проблеми. Иванов обаче посочи, че КЕВР няма никакви средства за международна дейност.

Нужен е още и основен ремонт на сградата и покупка на ново работно оборудване, посочи още председателят на КЕВР.

За по-малка корекция - увеличение в рамките на 400 хил. лева, апелира и зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров. Той посочи, че приходите на Агенцията, заложени в бюджета за догодина, са 7,5 млн. лева, а разходите - 4,1 млн. лева.

Станимиров обясни още, че Агенцията напускат квалифицирани експерти и процесът трудно може да бъде овладян. В същото време предстои удължаването на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", промяната на използваното ядрено гориво за един от реакторите, както и издаване на лицензи за ядрени хранилища, и е необходим експертен потенциал.

В същото време от Министерството на енергетиката нямат възражения относно бюджета за 2016 година. Министър Теменужка Петкова посочи, че предвидените средства ще са достатъчни за изпълняване на заложените дейности през 2016 година. "Това е възможният бюджет на фона на състоянието на публичните финанси", каза Петкова и допълни, че са минимизирани всички разходи на Министерството.

Стратегическа цел на ведомството е ефективното развитие на енергийния сектор. Част от мерките за постигане на това е подобряването на сигурността на доставките и ефективното управление на енергийните ресурси.

Депутатите от двете парламентарни комисии определиха исканията на КЕВР и АЯР за увеличение на бюджета като основателни. Таско Ерменков (БСП Лява България) посочи, че депутатите са "длъжници" на енергийния регулатор и призова разходите да бъдат съразмерни с набраните приходи.

Припомняме, че още предишният председател на КЕВР Светла Тодорова се оплака от недостига на средства и отчете, че регулаторът няма достатъчно експерти за извършване на заложените дейности.

След дебатите републиканският Бюджет 2016 беше от одобрен от енергийната комисия с 10 гласа "за" и 6 "против", като депутатите от БСП и ДПС гласуваха срещу предложението. Наблюдаващата КЕВР комисия също подкрепи бюджетната рамка на страната също с 10 гласа, а седем депутати гласуваха против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още