IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се рекламира в Китай като платформа за навлизане в Европа

Китайска компания ще строи завод за олио в Бургас, стана ясно по време на българска делегация в азиатската страна

11:18 | 23.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Възможностите за инвестиции в България бяха представени на инвестиционния форум в Шанхай Invest in Bulgaria. Expand in Europe, организиран от Българската агенция по инвестиции, в който участваха над 100 китайски компании. Премиерът Бойко Борисов, шестима министри и депутати са в Китай по повод Четвъртия форум на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи пресцентърът на кабинета.

Пред инвестиционния форум министърът на икономиката Божидар Лукарски увери, че потенциалът на България като част от огромния пазар на Евросъюза и високите постижения на китайската икономика създават предпоставки за активизиране на двустранното сътрудничество. Той посочи, че страната предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към ЕС и за бизнес с останалите страни членки.

България има най-ниските данъци в ЕС, квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, подчерта министърът.

„Каним китайските компании с интерес към ЕС да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и развойни центрове у нас. Разчитаме китайските власти да насърчават китайските фирми да инвестират в България“, заяви Лукарски. Той оцени високо дейността у нас на китайски фирми като „Грейт Уол Мотор Кампъни“, „Тиендзин Стейт Фармс Агрибизнес Груп Кампъни“, „Хуавей“ и „Зи Ти И“ и др.

Министърът увери, че страната ни е готова да окаже подкрепа на бъдещите проекти. Като перспективни сектори той очерта машиностроенето, електрониката и електротехниката, ИКТ, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове.

Според министър Лукарски има неизползван потенциал в търговските ни отношения с Китай. Редица български стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия, могат по-осезаемо да присъстват на китайския пазар - продукти от хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и електротехниката.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза пред представителите на китайския бизнес, че стокооборотът между България и Китай е малък за потенциала на двете икономики.

Той посочи, че България ползва европейско финансиране не само за подобряване на инфраструктурата и земеделието. „Фирмите, регистрирани у нас, имат права и възможност да получават такова финансиране, което допълнително да ги прави по-конкурентоспособни. Това е предимство и бонус за всеки, който е решил да дойде в България“, допълни той.

„Ние сме правителство с основен акцент върху развитието на икономиката. Насърчаваме инвестициите, публично-частното партньорство в областта на ключова инфраструктура - пристанища и летища в страната. Работим върху промени в законодателството, за да улесним достъпа до такива обекти. България е кръстопът на газопреносната мрежа и газовите доставки, като имаме потенциал да транзитираме не само руски, но и каспийски газ“, обобщи вицепремиерът.

„В България има единомислие, че Китай е нашият най-важен стратегически партньор в Азия и отношенията ни трябва да се развиват. Това е първо мое посещение в страната, защото искахме да дойдем с готови проекти - тогава, когато можем да предложим нещо конкретно“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с кмета на Шанхай Ян Сюн.

Имаме амбицията да развием града като водещ световен икономически, търговски, финансов и пристанищен център, заяви Ян Сюн. По думите му единственото, което липсва, е побратимяването на Шанхай и София.

Кметът посочи, че в Китай са познати редица български стоки и призна, че всяка сутрин пие българско кисело мляко. Борисов покани кмета да посети българската столица за сключване на споразумението.

Междувременно стана ясно, че китайската компания Nantong Sumu Biological Technology ще строи завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас. Инвестиционното намерение беше заявено с меморандум за сътрудничество между китайската биотехнологична компания и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД, които оперират зоната в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още