fallback

Борисов: Още не сме планирали вноска за фонда на ЕС за бежанците в Турция

Очаква се Кристалина Георгиева да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат парите, заяви премиерът

18:12 | 29.11.15 г. 8

България няма още планирана сума от бюджета си за искания фонд от общо 3 милиарда евро в помощ на бежанците в Турция, съобщи в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от БНР.

„Нито сме предупредени, нито ни е казано колко”, коментира той. И уточни, че тази тема няма да се разглежда днес /на срещата в Брюксел, бел. ред./.

По думите на премиера вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат тези пари. 

Европейската комисия предложи 500 милиона евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет, а останалите 2,5 милиарда евро да дойдат като вноски от 28-те страни-членки.

По темата за газопровода „Северен поток“ Борисов съобщи, че правителството не е против разширяването на газопровода от Русия към Германия. „България няма да подпише обща позиция с други 9 източноевропейски страни, които се противопоставят на проекта”, каза той и обеща газовите връзки между страната ни и съседните Гърция и Румъния да бъдат готови догодина.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират тази вечер в Брюксел за среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу в опит да постигнат сделка, включваща огромна финансова помощ и по-тесни връзки с ЕС в замяна на турска помощ за спиране на потока от мигранти към Европа.

Очаква се на срещата да бъде обсъден съвместният план за действие с Анкара, по който Турция ще получи 3 милиарда евро за подслонените на нейна територия над 2 милиона бежанци. Планът предвижда също облекчаване на визовия режим за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
fallback