IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната борса тръгва тестово от 11 декември

Към 1 октомври на пазара има 11 500 участници, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия

08:59 | 03.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Енергийната борса тръгва тестово от 11 декември

На 11 декември ще започне тестовата дейност с  реални участници  българската независима енергийна борса. Това съобщава за БТА изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. Ще бъде организирана демонстрационна сесия, в която ще се включат и регистрирани борсови членове.

Към 1 октомври на пазара има 11 500 участници, в това число 70 големи търговски фирми, 11 производители и средни и малки предприятия, допълва Емилия Желязкова - аналитик в Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. По думите ѝ вече са лицензирани и регистрирани около 150 търговци на ток. Само 40 от тях обаче са активни. 

Качеството на електроенергията по никакъв начин не зависи от търговците, уточнява енергийният омбудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров. По думите му то се определя от степента на стабилност на мрежата, възрастта й и реализираните инвестиции. В Западна България мрежата е собственост на "ЧЕЗ-Разпределение", нейното качество не е много добро, в никакъв случай не е европейско, призна омбудсманът. Според него с направените досега инвестиции е реновирана само една трета от цялата мрежа, стопанисвана от "ЧЕЗ-Разпределение-България".

Частта, която ще се заплаща за мрежовите услуги, ще остане регулирана, уточнява пред БТА Александър Йорданов - представител на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. По думите му свободната част за договаряне е само стойността на електрическата енергия.

По данни на ЕСО 29,11 процента от клиентите на ЧЕЗ в момента са на свободния пазар, 67,60 на сто - на регулирания, 3,29 на сто купуват ток от "Доставчик от последна инстанция". При потребителите на ЕВН съотношението е: 37,36 на сто на свободния пазар и 61,72 процента на регулирания, за Енерго Про цифрите сочат: 32 процента на свободния пазар и 66 процента на регулирания. В двете дружества от правото на последноинстанционен доставчик се възползват съответно 0,92 и 0,83 на сто от консуматорите. При най-малкото ЕРП "Златни пясъци" участниците на свободния пазар са 52,09 на сто, останалите са на регулирания.

В момента са изградени 27 балансиращи групи от търговци и крайни потребители, които имат задача да следят дали покупката на електрическа енергия от производителите и крайното потребление ще бъде балансирано, съобщи още Желязкова. За последните месеци по данни на ЕСО, според този балансиращ механизъм отклонението от заявени и продадени количества, е 3 процента при недостиг и клони към 6 процента при излишък на електроенергия. Цената на тока при недостиг е в диапазон 170-190 лв./мгвтч, а при излишък е между 9-13 лв./мгвтч, уточнява Желязкова. По думите ѝ механизмът има за цел да стимулира правилното балансиране на пазара.

Всеки потребител има право да излезе на либерализирания пазар и да прецени дали му е изгодно. Доставчикът може да се сменя неограничен брой пъти безплатно, казва Радослав Димитров. ЕСО обаче предупреждава да се проверява на сайта на оператора регистрацията на всеки доставчик поради опасност от измами. Служителите на ЕРП-та ще продължат да отчитат потреблението, защото това е тяхно лицензионно задължение, допълва  Радослав Димитров.

Няма административен способ, по който пазарът да се направи атрактивен за клиента, той е въпрос на договаряне между търговец и потребител, категоричен е представителят на КЕВР Александър Йорданов. Той увери, че КЕВР ще продължи да контролира участниците на пазара, оплакванията на граждани и стопански обекти могат да бъдат адресирани до КЕВР, паралелно и към Комисията за защита на потребителите и националния омбудсман, в зависимост от естеството на проблема.

Българският свободен електроенергиен пазар стартира през септември 2004 г. със сключването на първата сделка за продажба на електроенергия между АЕЦ "Козлодуй" и "Юмикор мед" /Аурубис-България/. Три години по-късно са премахнати нормативните прагове за либерализиране на пазара, разделени са юридически предприятията, извършващи доставка на енергия от мрежовите оператори.

Съгласно изискванията за членството ни в Европейския съюз страната ни е поела ангажименти за институционално изграждане на либерализиран пазар на електрическа енергия и интегрирането му с други енергийни пазари до 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
m a x
преди 8 години
Не става ясно за аудиторията какви точно ще бъдат ролята и мястото на НЕК (?!). НЕК ЕАД ли ще продава електроенергията на борсата, или доставчиците ще могат да купуват директно от производствените централи? Това е ключов въпрос, защото, ако доставчиците и производители на електроенергия няма да могат да търгуват свободно, всъщност, за каква либерализация се касае? Какъв свободен пазар, когато управляващите явно имат намерение да запазят монопола на НЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още