fallback

Плевнелиев: Държавата трябва да осигури благоприятна среда за иновациите

България е първата страна в ЕС със собствена програма за образование и иновации, припомни държавният глава

19:08 | 08.12.15 г. 5

Държавата трябва да осигури благоприятна среда за развитието на иновациите и за развитие на потенциала на българската икономика. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Националния иновационен форум "Развитие на иновационната среда за устойчив икономически растеж в България".

"В тази сфера няма място за застой, защото светът се движи на бърза скорост, а огромната динамиката изисква от фирмите, обществата и институциите да работят непрестанно за развитие и разкритие на иновационния потенциал на всяка държава", коментира той, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Според Плавнелиев държавата остава големият длъжник по отношение на образованието. Той окуражи и бизнеса да бъде по-амбициозен по пътя към икономиката, базирана на знанието и открои възможностите за финансиране с европейски средства.

„България е първата държава от ЕС със собствена програма за образование и иновации. Около 600 млн. евро са предвидени за образование и иновации, а 1,4 млрд. евро са на разположение на бизнеса по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, посочи още държавният глава.

Президентът открои и няколко главни условия за успешно икономическо развитие на България.

На първо място той отбеляза адаптивното и иновативно образование.

„Без подкрепа на иновациите и на изследователските екосистеми, няма да имаме успех“, подчерта президентът и посочи за пример успешното развитие на секторите на информационните и комуникационните технологии, както и на аутсорсинг индустрията.

„Налице обаче е дефицит на кадри, който е породен от пропуски в образованието. Ако искаме за 5 години да създадем нови 45 хиляди работни места, трябва да поставим на фокус инженерното образование и да дадем повече пари за тези университети, които ще развиват обучението в стратегически за българската икономика индустрии", категоричен беше Росен Плевнелиев.

Силните и ефективни институции са второто ключово условие за успешно икономическо развитие според президента Росен Плевнелиев.

„Не можем да просперираме, ако не засилим институционалния капацитет на държавата. Най-доброто средство за това е бързото въвеждане на електронното правителство. То трябва да се случи спешно и веднага", подчерта държавният глава.

На трето място президентът отново посочи необходимостта от ясни приоритети, за които да бъде осигурено и държавно финансиране. За фокус върху качеството, а не върху количеството, се обяви още Росен Плевнелиев.

„Бъдещето не е в тръбите за газ, а в иновациите, в таланта на една нация и в стратегическото мислене. Просперитетът не се подарява, той се изработва“, каза още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
fallback