IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДБГ запазва подкрепата си на правителството

Партията на Меглена Кунева ще предложи на всеки от депутатите от Реформаторския блок да подпишат декларация за подкрепа на правителството

15:44 | 14.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
ДБГ запазва подкрепата си на правителството

Партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“ (ДБГ) не се отказва от властта, ами дори ще предложи на всеки един от депутатите от Реформаторския блок (РБ) да подпишат декларация за подкрепа на правителството през следващите шест месеца.

След заседание на ръководството на политическата сила заради трусовете от последните дни, Кунева обяви, че участието на РБ в управлението е гаранция за стабилност в институциите и неизбежност на реформите.

До спешната сбирка на хората й се стигна, след като през уикенда „Демократи за силна България“ (ДСБ) решиха да се оттеглят от управлението, но Петър Москов остана начело на здравното министерство.

Партията на Радан Кънев призова и останалите формации в РБ да вземат решение за бъдещето на Блока в управлението на страната.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски вече обяви, че остава министър, а партията му остава в управлението.

Решението на ДБГ не е изненада, след като в четвъртък фалшив мейл до медиите ги изкара от властта. Последва светкавична реакция от хората на Кунева, които поискаха ДАНС да разследва случая и опровергаха съобщението, че напускат управлението.

ДБГ днес реши още, че очаква номинация за поста на правосъден министър, след като мястото беше овакантено от Христо Иванов, единствено и само от ГЕРБ.

"Ако идеята е да очаквате поредни маймунджилъци - тоест, ние да не участваме, пък някой друг да ни предложи",  коментира Даниел Вълчев след въпрос дали той или Кунева ще оглавят правосъдното министерство.

Вълчев поясни, че Петър Москов не е министър на ДСБ, а на Реформаторския блок.

Заместник - председателят на ДБГ Найден Зеленогорски добави, че здравният министър прави успешно това, с което се е заел, и трябва да продължи да го прави.

В декларацията в подкрепа на правителството, която ДБГ ще предложи на всеки един реформатор, са очертани приоритетите на властта за следващата половин година и по думите на Кунева който сложи параф под нея, няма да е опозиция.

Документът съдържа ангажимента, че ще има видими резултати в антикорупционното законодателство, в Закона за съдебната власт, реформи в образованието, насочени към стимулиране на качеството му, в здравеопазването, в енергетиката и ускоряване на работата за електронно управление.

"ДБГ ще предложи на всеки от народните представили в парламентарната група на РБ да се присъедини към декларацията, с което ще потвърди ангажиментите си към блока и към управляващата коалиция", отсече Кунева.

Тя смята, че има две възможности - или си в опозиция, или не си в опозиция и си част от управлението, трето положение не е дадено.

"С акта, че ще се съгласят с декларация, която е напълно съобразна и с блока, и с коалицията, ще дадат ясен знак в какво качество се виждат депутатите от блока и общо за отношенията ни с ГЕРБ", коментира още Меглена Кунева.

Според нея едва ли ще се стигне до предсрочен вот въпреки трусовете.

"За всеки човек, ангажиран с активна политическа дейност, изборите са част от възможностите, но не смятам, че в този момент след резултатите, които има от местните избори, има основание да се счита, че така представените партии в управлението не изразяват волята на хората", каза тя.

"През тези няколко дни нашето решение да не повишаваме температурата и да не наливаме масло в огъня беше едно много добре обмислено решение, можехме да излезем с рязко становище, но от това нямаше да спечели блокът, а аз искам да говоря за единството на блока", продължи Кунева.

Въпреки това тя отново съжали, че обединението няма единни органи и отдавна е лишено от нормалното му функциониране, "от миналата година, когато лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че не иска да е говорител" на обединението. Според нея това трябва да се промени.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Да, Пръмова си е от комунистическа мая. Беше НДСВ, после РБ... със всеки ще тръгне, стига да се добере до кокала. Изобщо, от самото начало имах силни съмения, че само ДСБ в тоя блок са някакви десни реформатори. Някяк, не можех да повярвам, че Пръмова и овладяното от ГЕРБ СДС са си променили нрава. Е прав излязох.Изобщо, в парламента имаме Коалиция ППД ( паррия в подкрепа на далаверата) и там са АБВ, Кунева, СДС, Атака.. всичко подкрепяме, само ни дайте някой пост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още