fallback

Проф. Дуранкев: С 2% ръст през 2015 г. икономиката ни изостава

Разчитайки на еврофондове и чужди инвестиции, няма да постигнем големи успехи, твърди икономистът

15:55 | 22.12.15 г. 17

Българската икономика се развива доста по-бавно от глобалната икономика. България не успя да постигне т.нар. догонващо развитие, което се мери с 6-7% икономически растеж. Това щеше да позволи страната ни да не изостава от най-развитите европейски държави. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

2% икономически растеж през 2015 година означава ниско развитие при генерираните нива на дългове, каза икономистът, коментирайки икономическия растеж тази година.

Растежът, откакто Европа влезе в криза през 2008 година, е повече от скромен. В света икономическият растеж е над 3-3,5%, което значи, че българската икономика се развива доста по-бавно от глобалната икономика, посочи икономистът. 

По думите му „ножицата се разтваря”, което означава, че през тази година, независимо от икономическия ръст икономиката на страната продължава да изостава.

„Добрите темпове са 5-6% минимум годишно, за да може средното ниво на България да не изостава от средното ниво на ЕС. Зад тези темпове се крие и поемането на един огромен дълг от 16,5 млрд. лева – тежко бреме за нашите деца”, допълни той.

Според проф. Дуранкев икономиката трябва да работи за хората, а не хората да бъдат „един придатък на икономиката”.

Като положителна стъпка Дуранкев определи взетото решение за увеличаване на минималната работна заплата както и това, че през 2015 година не сме отчели „някакво особено финансово сътресение”.

Еврофондовете не са достатъчни, за да дърпат икономиката ни, каза още икономистът. По негово мнение никоя страна, която е разчитала само на еврофондове и чуждестранни инвестиции, не е постигнала големи успехи. „Ако няма вътрешно натрупване, вътрешно инвестиране, ако доходите в страната не доближават средните в ЕС, перспектива няма”, категоричен е проф. Дуранкев.

2016 година ще бъде успешна, ако управляващите успеят да овладеят корупцията, приемат стратегия за развитие на България до 2030 година и преборят сивия сектор, смята икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
fallback