IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Свиленград готвят протест срещу закриването на митницата

Общинските съветници в града приеха декларация за запазване на звеното

10:35 | 29.12.15 г.
В Свиленград готвят протест срещу закриването на митницата

Протести и блокиране на пътища на граничния пункт Свиленград се очакват днес, съобщава „Нова телевизия”.

Причината е намерението на правителството да закрие митницата. До идеята за закриването на граничния пункт се стигна преди около две седмици, когато бяха задържани 33-ма митничари заради корупция на ГКПП „Капитан Андреево“.

Общинските съветници в Свиленград приеха декларация срещу закриването. Според председателя на общинския съвет Никола Динков митницата е един от най-големите работодатели в района и със закриването ѝ много хора ще останат без работа.

„Против сме закриването на управлението. Обосновката на правителството да направи това не издържа, корупционните практики са създадени и поддържани от всички правителства, управлявали България последните 25 години”, заяви председателят Никола Динков.

„С това, че управлението се премества в Пловдив и Бургас, няма да спрат корупционните практики”, смята Никола Динков.

Ако не бъдат чути, общинарите ще започнат след Нова година подписка, а когато мярката се гледа в Министерски съвет, ще блокират граничния пункт „Капитан Андреево”.

Решението за закриването на митницата в Свиленград бе взето от правителството в средата на декември. Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че идеята е стара и е била отложена за януари, за да не се използва предизборно в местния вот. Той не скри обаче, че има повод реализацията ѝ да бъде ускорена, след като преди дни 33-ма митничари бяха задържани за корупция на ГКПП „Капитан Андреево“.

Кабинетът предложи част от работещите в митницата в Свиленград да бъдат ангажирани в ново звено в централното митническо управление. Другата част от заетите в Свиленград ще бъдат ангажирани с митническа дейност по предложение на шефа на митниците Ваньо Танов.

Сред мотивите на Горанов е и това, че оптимизацията, която се предлага, ще позволи да се подобри организацията на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още