fallback

Бъчварова: МВР няма да бъде боксова круша

Вътрешният министър прозря лични интереси и опит за дестабилизация на правителството зад атаките срещу ведомството

11:57 | 13.01.16 г. 9

Министерството няма да бъде боксова круша. Така министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отговори на критиките по неин адрес заради последните разстрели.

„Прави се опит да се дестабилизира МВР, за да не работи добре“, посочи Бъчварова пред журналисти в Министерския съвет след днешното правителствено заседание.

По думите й това са тези кръгове, които се опитват да развиват собствените си интереси. Има опити да се овладее МВР от различни групи с различни интереси и емоции, коментира още тя.

Бъчварова заподозря и че целта на атаката срещу ведомството й е да се дестабилизира правителството и това личало от изявленията в парламента днес.

„Стига вече, време е да се отнасяме сериозно към МВР, ако искаме то да работи така, както трябва и да има резултат“, каза министърът.

Бъчварова уточни, че се обръща към политиците, които използват ведомството в началото на политическия сезон, към всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българския футбол, към бивши служители, които ползват 20-те си заплати обезщетение, но емоционално не могат да излязат от системата, и към медиите, които използват случващото се, за да си пълнят страниците и програмното си време.

В изявлението си Бъчварова каза още, че всички коментари по отношение на МВР са непрофесионални.

Тя напомни, че е начело на министерството, а икономическите кръгове, които уж управлявали ведомството, били най-големите му критици. „Докато съм министър, няма да позволя друг освен официалното ръководство да управлява МВР и да взема решения“, подчерта Бъчварова.

МВР шефът заяви, че премиерът Бойко Борисов е най-ценният й съветник заради опита, който има.

Министърът посочи, че визитата й в Китай не е била „да си гледа кефа“, а част от партньорството с чужди служби.

Тя определи декларацията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заради убийството на собсвеника на модна къща „Агресия“ като „нелепа“. Организацията поиска веднага да бъдат задържани убийците на бизнесмена Александър Антов или вътрешният министър да подаде оставка.

По думите й в нея ясно личи личният мотив. „Това е чудесен пример за проблема, при който хора, които не са добре информирани, коментират нещо, което не познават, или имаме изключителна недобронамереност“, посочи тя.

Бъчварова каза още, че бизнесмените не са привилегирована група за МВР, а това са всички български граждани.

„Убийствата са изключително неприятни, но да се генерализира този проблем по истеричен начин означава преднамерена кампания към МВР и реални пречки за работата на служителите“, подчерта още тя.

Бъчварова каза, че я тревожи най-много убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. Тя уточни, че лично се е запознала със случая. Според нея е свършена страхотна работа, но за съжаление към момента тя е без резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
fallback