IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът откри модернизираната ВиК мрежа на Сопот

Инвестицията е в размер на над 27,2 млн. лв., финансирането е от старата програма "Околна среда"

21:09 | 15.01.16 г. 1
Екоминистърът откри модернизираната ВиК мрежа на Сопот

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри днес модернизираната ВиК мрежа на гр. Сопот. Инвестицията е в размер на над 27,2 млн. лв. и е реализирана по проект, финансиран от Оперативна програма „Околната среда” 2007-2013 г., съобщават от ведомството. 

Василева припомни, че проектът е минал през много трудности, но благодарение на възстановения диалог между местната и държавната власт той приключва успешно, което показва, че към тези инвестиции е нужно отговорно отношение от страна на общините.

Реконструкцията и рехабилитацията на амортизираната водопреносна и канализационна инфраструктура  на града, която е изградена през 60-те години на миналия век, започва в началото на 2014 г., посочват от ведомството.

В рамките на проекта са положени близо 50 км. ВиК мрежа. Подобрено е качеството на питейната вода, намалени са и загубите.  

Променена е и цялостната екологична обстановка в района. Първата стъпка към това бе изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води - Сопот по проект, финансиран от оперативната програма, на стойност 18 млн. лв.

Съоръжението беше въведено в експлоатация през 2010 г. и реши проблема със системното замърсяване с битови и фекални води на р. Манастирска, а оттам и на р. Стряма. 

Пречиствателната  станцията обслужва 18 хил. жители на Сопот и близкото с. Анево. 

Проектът в Сопот е един от 39-те, изпълнявани в област Пловдив в първия програмен период на оперативна програма „Околна среда“ . Със средства по програмата са изградени и въведени в експлоатация 6 пречиствателни станции –  в Кричим, Раковски, Стамболийски, Сопот, Карлово и Първомай, положени са над 360 км ВиК мрежа и са инвестирани над 290 млн. лв. във водния сектор, управлението на отпадъците и биоразнообразието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Есен през юни
преди 8 години
Не знам колко хора ще прочетат статията и не знам колко от тях ще й се зарадват, но аз искрено се радвам за жителите на Сопот. В безброй села и градове липсват елементарни неща като това да имаш чиста питейна вода, канализация, асфалтирани улици, тротоари, тревни площи и т.н. Не искам да слушам повече за убийства, изнасилвания и 12-годишни родилки. Искам да чета повече за прогреса и положителното, което се случва в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още