fallback

Малкият и средният бизнес настоява данък "уикенд" да не се прилага за него

Няма смисъл от този данък за фирми с оборот от 100 - 150 хил. лева, смята Елеонора Негулова

12:45 | 28.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Данък "уикенд" не трябва да се прилага за малките и средните фирми, защото няма да допринесе съществено за по-добрата събираемост на приходите от ДДС, а в същото време ще затрудни сериозно бизнеса.

Това заяви в ефира на БНР председателят на а Националното сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Негулова. Тя посочи, че при изготвянето на предложението не е правена оценка как ще се отрази то на малкия бизнес.

"Този данък няма смисъл да се прилага по отношение на фирми, които са с обороти 100-150 хиляди лева. Даже тези идеи на политиците, които чувахме преди време, до 100 хиляди лева оборот да бъдат освободени от ДДС, според мен това е посоката, в която трябва да се върви", каза тя.

Негулова посочи още, че може да има субективни тълкувания на указанията, които НАП пусна как точно ще бъде прилаган Законът за ДДС в този случай. Това е предпоставка за корупция, притесняват се от Сдружението.

"Малкият бизнес е с една специфика на оперативна работа за повече от 8 часа на ден. В неговия икономически механизъм и действие се включват всички активи, с които разполага. Много от тях се ползват безвъзмездно и дори не се отчитат пред данъчните", каза още Негулова.

Тя посочи, че в указанията си данъчните са дали примери само с недвижими имоти и автомобили, но под силата на наредбата ще попаднат всички активи, които са вписани в инвентарните книги на компаниите. "Това са активи, които се амортизират и представляват дълготрайни материални или нематериални активи", каза Негулова.

В тях се включват и мобилни телефони, за които доказването на ползването за лични цели ще става след проверка на разпечатки от мобилни оператори, което предполага сериозни усилия и загуба на ресурс, но без особен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
fallback