fallback

Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието

Причината - системни проблеми в министерството и сектора

16:05 | 28.01.16 г. 14

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието и науката Тодор Танев и неговия екип в разговор с ръководството на Реформаторския блок, съобщи пресслужбата на МС.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата. За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане“, е отбелязал министър-председателят.

Той е благодарил на професор Танев и неговия  екип за свършената до момента работа.

По-рано днес ръководството на Патриотичния фронт привика образователния министър Тодор Танев в парламента и поиска оставки заради последните скандали около учебните програми и планове. Патриотите призоваха министъра да потърси отговорност от директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, от началника на политическия си кабинет и от зам.-министъра с ресор средно образование Ваня Кастрева. Патриотите поискали и от програмата по литература да не отпадне нито един от изучаваните досега автори, съобщи Dnes.bg.

Припомняме, че в последните няколко седмици е има сериозно недоволство срещу учебниците и учебния план, предложени от образователното министерство.

Под въпрос е осигуряването на нови учебници от 15 септември тази година. Министърът дори предложи в началото на януари учениците от пети клас да учат история по учебника за седми клас. В последните дни на фокус е представянето на периода на турското робство в учебниците по история. Има спорове и около това в кой клас трябва да се учи средновековна история, както и по въпроса кои автори да се изучават в часовете по литература.

Първата оставка в кабинета Борисов 2 беше подадена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, който бе наследен на поста от Румяна Бъчварова. Вторият напуснал кабинета бе правосъдният министър Христо Иванов, като неговото място зае Екатерина Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
fallback