fallback

Проектите за напояване във фермите ще трябва да постигнат икономии на вода

Променят се критериите за финансиране на инвестиции в стопанствата

18:21 | 10.02.16 г.

Проектите за напояване на земеделските стопанства ще трябва да постигнат икономии на вода, за да бъдат финансирани по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020. Това разясниха експерти на четвъртата Национална среща на земеделските производители в България. 

Очаква се инвестициите в напояване да бъдат включени към подмярка 4.1 в Програмата.

Стопаните обаче трябва да изпълнят редица условия, за да спечелят проектите им евросредства. На първо място съоръженията трябва да са в съответствие със съответния план за управление на речните басейни и да не противоречат на плановете за подобряване на водните ресурси.

Изисква се да има издадено разрешение за водовземане и да се измерва потреблението на вода в стопанството. Ако се подобрява стара система, трябва да се постигне поне 5% икономия на вода.  Когато състоянието на водното тяло, от което се прави водовземане, не е добро, се иска да бъде постигната още 50% икономия на вода. 

Допълни условия ще има за нови напоявани площи: водното тяло да е в добро състояние и да няма отрицателно въздействие на околната среда, за което Министерството на околната среда и в одите трябва да направи оценка (ОВОС). Ако вода се взема от водно тяло в лошо състояние, инвестицията е допустима само в комбинация със съществуваща система и при големи икономии на вода. 

За да тръгнат изобщо проектите, Еврокомисията изисква като предварително условие да имаме такова определяне на цената на водата, което стимулира потребителите да я ползват ефективно, и новите планове за управление на речните басейни да бъдат приети от Министерския съвет. 

До края на 2016 г. трябва да бъдат изменени таксите за водовземане и да бъде разработена методика за определяне на цената на услугата за водоподаване и напояване. 

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че България трябваше да изпълни и други условия на Брюксел, за да ползва евросредствата през новия период, например да имаме нов Закон за обществените поръчки и водна стратегия. Той посочи, че почти всички водни тела в България са в добро състояние, затова на практика е възможно напояването на почти цялата територия на страната.

Зам.-министърът коментира и други промени в подмярка 4.1 - ще се финансират проекти с таван на субсидията до 1 млн. евро, а подпомагането ще бъде до 60% от стойността на инвестицията. Досега беше възможно да се финансират до 70%. Намаляват се точките, ако проектът е от Северозападна България, но се увеличават, ако е от приоритетен сектор като животновъдството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback