fallback

Руското ембарго за турските зеленчуци ще се отрази на българския пазар

През последните години Полша стана голяма производител, заяви фермерът Николай Недялков

15:18 | 14.02.16 г. 9

След влошаването на отношенията между Турция и Русия се очаква голяма част от произведените в Турция зеленчуци да се изсипят на българския пазар. Това заяви пред „Фокус“ председателят на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас Николай Недялков.

„За всички е ясно, че българската митница за тях не е преграда. Това ще бъде фактор, който сигурно ще повлияе на цените“, очаква производителят. 

Като определи производството на зеленчуци и плодове у нас като комарджийска дейност той посочи, че през последните години Полша стана голяма производител на зеленчуци и голяма част от продукцията идва на българския пазар.

„В Полша еврофондовете се използваха по предназначение – за модерна инфраструктура, а не за фонтани, градинки и стадиони в безлюдни села, както стана в България. Така поляците се превърнаха в „чудовищна конкуренция за нас“, каза Недялков.

Голяма част от консумираните у нас зеленчуци са от Полша, включително и гъбите, защото в страната са изградени модерни гъбарници.

Той припомни, че внасяме зеленчуци от всички съседни държави. По негова оценка между 2 и 10% от консумираните у нас зеленчуци са български. Всичко останало е внос.

Производителят обясни, че съседните страни не субсидират зеленчукопроизводството самоцелно, а имат за цел да включат в пазара на труда тази част от населението, която няма трудови навици, не е склонна да работи постоянна работа и има ниска степен на образование.

В България по негова оценка помощите за безработни не стимулират тази група да си търси работа.

В момента производителите се пикират разсад в оранжериите и не се очертават проблеми, въпреки че за тях зимният период е по-труден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
fallback