fallback

Изгубени в превода: Търговете за "Хемус" не се спират заради липса на финансиране

Слуховете за близостта на фирмите изпълнители до Валентин Златев и Делян Пеевски са в основата на решението на Бойко Борисов

18:33 | 15.02.16 г. 12

Премиерът Бойко Борисов е в Прага за срещата на Вишеградската четворка заради бежанската криза. Снимка: БТА

Не финансирането е причината за спирането на търговете за магистрала „Хемус“. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е коментирал решението си пред журналисти в Прага.

Днес сутринта от Министерския съвет обявиха, че Борисов е поискал от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да прекрати незабавно двата търга за участъците от магистралата от Ябланица до разклона за Угърчин и оттам до разклона за Плевен и Ловеч.

По-късно Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ обяви, че процедурите се спират, защото за строителството на магистралата няма да останат средства от новата оперативна програма „Транспорт“ - нещо, което се знаеше още при подготовката на програмата.

За изграждането на „Хемус“ се разчита по-скоро на заем от Европейската инвестиционна банка, за който обаче правителството още не е дало мандат на регионалното министерство да преговаря.

Основната причина за решението на премиера за прекратяване на процедурите е собствеността на компаниите, които спечелиха - „Джи Пи Груп“ и „ПСТ Груп“, коментира Бойко Борисов.

„Витае, че от едната страна е Златев, а от другата стои Пеевски (генералният директор на „Лукойл България“ Валентин Златев и депутатът от ДПС Делян Пеевски – бел. ред.). Винаги съм бил максимално открит и честен с хората и затова са ме избрали. Щом витае за такава сума, за такава поръчка такова нещо, аз съм убеден, че когато се явят сега на нов конкурс и вие сте там и гледате всеки какво предлага, от А до Я, спокойно ще завършим тази процедура“, коментира Борисов.

Той подчерта, че тръжните процедури са извършени законосъобразно, но „когато витаят в общественото пространство съмнения за сделка за около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил какъвто и да било оттенък, че нещо неправилно сме извършили“, посочва той.

Премиерът допълва, че пари за строителството ще има „утре“ и е разпоредил максимално бързо да тръгне нов търг за магистралата. Той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов за финансовото обезпечаване на новите процедури.

„Не се интересувам и не забранявам на който и да е да участва. В случая всички са добре дошли да спазват правилата и да се проведе нов търг. Затова официално днес нямаме пари, утре имаме. По документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
fallback