fallback

Бизнесът отново поиска реформи от кабинета

Ако правителството се вслуша в нашите препоръки, ще го подкрепяме, заяви Кирил Домусчиев

16:17 | 16.02.16 г. 1

Бизнесът се нуждае от реформи в енергетиката, правосъдието, образованието, здравеопазването, по-голяма активност в борбата със сивия сектор. Има нужда и от съответни корекции в сектор "Сигурност". Това заяви пред журналисти в Министерския съвет председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на организацията с премиера Бойко Борисов, съобщава БТА.

Това е първата срещу между КРИБ и премиера след откритото писмо от работодателската организация от началото на годината, в което бизнесът поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Има много теми, по които, ако и правителството се вслуша в нашите препоръки, ще го подкрепяме и ще работим заедно, за да може нещата във всеки сектор да са по-добре“, заяви Домусчиев.

На срещата са присъствали вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, министърът на енергетиката Теменужка Петрова, министърът на финансите Владислав Горанов.

В отговор на въпрос Домусчиуев заяви, че организацията не иска оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

На срещата е било получено уверение от министъра на енергетиката, че до април - най-късно през май, ще заработи Наредбата за облекчаване на тежестта върху енергоинтензивните индустрии, които са най-засегнати от "таксата задължения към обществото", след съгласието на ЕК. Домусчиев съобщи още, че крайната цел е от началото на април, с новия регулаторен период, "такса задължение към обществото" постепенно да започне да намалява на базата на мерките, които трябва да се вземат, включително и някои законодателни промени.

Бизнесът е отчел, че контрабандата с цигари значително е намаляла след предприетите мерки от правителството, но все още сред проблемните сектори според деловите среди остава производството на незаконен алкохол - селските казани, транспорт, туризъм, автосервизи, където по данни на бизнеса "сивият сектор" е над 50 процента. 

Новата процедура по издаване на „синя карта" и електронното правителство също са били сред темите в дневния ред на днешната среща с премиера, като вицепремиерът Бъчварова е уверила, че ще бъдат ускорени процесите по влизане в сила на сините карти във вида, в който бизнесът смята, че трябва да влязат.

Представители на транспортния и логистичен сектор са информирали премиера за недостига на международни шофьори въпреки високите възнаграждения, достигащи до 4000 лева заедно с командировъчните. Секторът е готов веднага да назначи 3000 такива шофьори, а в рамките на 12 месеца до 5000. Бизнесът препоръчва също и за този сектор да има "синя карта" за привличане на специалисти от трети страни.

В отговор на въпрос Домусчиев изрази мнение, че "данък уикенд" трябва да има и за държавните служители, които ползват служебни автомобили.

Четирите национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, са одобрили днес своите приоритети в програмата си за тази година.

Бизнесът ще продължава да настоява за промяна на съществуващите практики за определяне на минималната работна заплата и на минималните осигурителни доходи, за въвеждане на принципа „замърсителят плаща” при определянето на размера на таксата за битови отпадъци, за облекчаване на процедурите по ДДС и въвеждане на ясни критерии за декларирането, за провеждане на неотложните реформи в енергетиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
fallback