IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за отпадъците ще бъдат внесени през март в Министерския съвет

Фондът на фондовете вече е учреден като търговско дружество, заяви Ивелина Василева

17:26 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО) ще бъдат внесени през март в Министерския съвет, а след това – в Народното събрание. Това каза министърът на околната среда Ивелина Василева на форум за кръговата икономика.

Припомняме, че промените предвиждат всички пунктове за вторични суровини да се изнесат от жилищните зони.

Въвеждат се и глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който изземва съдържанието, чупи или пали кофите за боклук.
На въпрос от аудиторията предвиждат ли се глоби за клошарите, които ровят в боклука, Василева заяви: „Това не е глоба клошар, а глоба вандал“. Текстовете ще се прецизират, за да е ясно, че става въпрос за вандалски прояви, уточни министърът. 

Тя посочи, че в страната в регионалните системи за рециклиране, които са изградени със средства от оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013, са открити 800 работни места. Те са подходящи по думите ѝ за хора без квалификация в активна възраст.

По отношение на финансовите инструменти за подпомагане на европроекти през новия период Василева коментира, че дружеството, което ще ги управлява – т. нар. Фонд на фондовете, вече е учредено. Управлението на финансовите инструменти ще бъде централизирано.

В сектор „Води“ трябва да се прилага най-простият механизъм за подпомагане на ВиК дружествата, които ще изпълняват водни проекти – например с кредити при облекчени условия, каза тя.

За финансови инструменти ще бъдат заделени 250 млн. лв. за водния сектор, а за сектор „Отпадъци“ – 50 млн. лв.  от оперативната програма.

Конкретно за прилагането на инструментите по думите й ще има отговор в края на годината, когато трябва да приключи анализът на финансовите институции, които структурират дейността на Фонда на фондовете.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още