IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружение настоява да бъде изграден мост над Дунав между Силистра и Кълъраш

В горния участък на реката мостове има средно на 7,6 километра

10:05 | 26.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Силистра</em></p>

Снимка: община Силистра

Транспортните връзки през Дунав по долното течение на реката са недостатъчни и за да бъде подобрена инфраструктурата са нужни поне 12 моста. Тази идея, дискутирана и в други дунавски градове, беше представена в Силистра от Юрген Айзеле, ръководител на "Технологичен център - София", определен като една от организациите - двигатели на инициативата за изграждане на съоръженията. 

Срещата беше организирана от създаденото в Силистра неформално сдружение "Гражданска инициатива: Дунав мост Силистра - Кълъраш", в което участват и други неправителствени организации. Сдружението поставя отново на дневен ред въпроса за изграждане на мост над Дунав между Силистра и румънския град Кълъраш, предаде БТА.

Според един от координаторите на сдружението - Веселин Андреев, на проведена среща с общинската и държавната власт в Силистра е постигнато съгласие, че трябва съвместно да се разработи план за действие. Българското сдружение ще осъществи и контакти с неправителствени организации в съседния румънски град Кълъраш.

Членовете на сдружението смятат, че изграждането на моста е възможност за създаване на жизнено важна инфраструктура не само за Силистра, но и за регионите по линията Силистра-Лесово, и предпоставка за подобряване на мобилността, за осъществяване на трансгранично сътрудничество в областта на икономиката, културата, образованието и за привличането на чужди инвеститори.

Сдружението има намерение да работи за обединяване на усилията на силистренци, за да стане международната транспортна връзка приоритет за развитие на региона. Неформалната организация обещава активна подкрепа на общинските и областните власти за постигане на тази цел, за своевременно информиране на обществеността за всички стъпки и решения по въпроса в национален и международен план, за осъществяване на сътрудничество и осигуряване на подкрепа от неправителствени организации, сдружения и други граждански обединения от България и Румъния, от страни на ЕС, от Турция, Украйна, Молдова, Русия.

Експертите са на мнение, че изграждането на моста, съчетано с газифицирането на Силистра, е предпоставка за привличане на чужди инвеститори, за разкриване на нови работни места и за промяна на лошите демографски и икономически показатели на региона.

Юрген Айзеле показа и справка, според която в горния участък на Дунав мостове има средно на 7,6 километра, средният участък може да се пресече по мостове на всеки 27 километра, а долният - на всеки 155 километра. Той смята, че за осъществяването на идеята е нужна активност от страна на населението и на местните власти, като подчерта, че най-важното е правителствата на България и Румъния да постигнат съгласие за такива съоръжения в българо-румънския участък на реката, в частност между Силистра и Кълъраш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още