fallback

Местан: ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, подчерта лидерът й по време на нейното основаване

14:45 | 27.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене. Това заяви доскорошният председател на движението Лютви Местан на днешното заседание на Инициативния комитет за учредяване на новата политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ), цитиран от БТА.

„Затова всички ние, хора от различни поколения, повярвали някога в идеалистичната кауза на правата и свободите, за чието знаме се представяше ДПС, сме се събрали да поставим основите на истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна, скъпоценна, национална, демократична, а това означава патриотична кауза", посочи той.

Тук виждам само патриоти, български патриоти, подчерта Местан. По думите му в залата на хотела, в който заседава Инициативният комитет, са герои от съпротивата срещу т. нар. Възродителен процес, някои от първоучредителите на ДПС, както и много млади хора. Той благодари и на дамите, които са в залата.

„Каузата ни е патриотична, ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва“, подчерта Местан.

Той заяви, че ще разчитат не само на гласовете на разочарованите от ДПС, а на всички български граждани.

„В основата на нашата идея е тази за реална, а не фиктивна правова държава, каза Местан. Учредителите ще работим за отговорност да се реформират системите на обществено-икономическото развитие, да се търси и носи отговорност за всичко, което държи България между тоталитаризма и демокрацията“.

„Трябва да защитим каузата си и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към перспективата на прозрачни и естествени политически отношения, просветена гражданска енергия и разбирането, че това ще бъде възможно в условията на силен, укрепнал и мултикултурен ЕС, силно, принципно и ефективно НАТО", отбеляза той.

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, подчерта Местан. По думите му изборът за тях никога не е бил между Турция и Русия, а е "избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола".

Според него европейската демокрация и свобода са съкровена кауза и на демократичната руска интелигенция. Местан заяви, че дължат отговор на въпроса "защо сега, сега ли сме прогледнали".

"Отговорът е категоричен: Виждахме, но си затваряхме очите, правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", каза той.

По думите му единство като "Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС", посочи Местан. "Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", заяви Местан и припомни случая с декларацията от името на парламентарната група на ДПС по отношение на сваления от Турция руски самолет.

Според Местан дълбоко в себе си депутатите от ДПС осъзнават, че с речта си Доган е разцепил ценностно ДПС. Тази реч е ценностен вододел, посочи Местан.

"Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм", каза той.

"Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на партия ДОСТ, нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното - ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре", завърши словото си Местан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
fallback