fallback

Плевнелиев: България ще работи неуморно ЕС да се справи с кризите

Няма народ и държава, която да може да се справи с глобалните кризи и предизвикателства сама, заяви държавният глава

21:48 | 03.03.16 г. 13

България ще работи неуморно за това Европейският съюз да се справи с рекордния брой кризи, пред които е изправен и да излезе по-силен от тях. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на традиционния прием по случай 3 март.

В приветствието си към представители на дипломатическия корпус, акредитирани в България, политици и общественици Плевнелиев беше категоричен, че мирът и просперитетът зависят от нашите общи усилия,посочват от прессекретариата на Президентството.

Свободата ни не бе даденост, не бе подарък. Тя бе изкована след десетилетия тежка борба на българския народ да изгради своята демократична европейска държава, каза още той и допълни, че българският народ не е забравил и няма да забрави никого.

„Докато имаме гордост и достойнство, винаги ще се прекланяме пред подвига на падналите за свободата на България и ще вървим уверено по избрания път – на изграждане на демокрация от европейски тип. Ще заемем своето заслужено и естествено място в обединена Европа. С достойнство ще отстояваме националния идеал, националния интерес и ценностите на Европейската общност, към която принадлежим“, заяви още президентът.

Малко по-рано, по време на тържествената заря - проверка Росен Плевнелиев отбеляза, че няма народ и държава, която да може да се справи с глобалните кризи и предизвикателства сама.

"Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба за самостоятелна държавност. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на агресия", каза той, цитиран от прессекретариата на Президентството.

Той отбеляза още, че хуманизмът, върховенството на закона и споделените ценности са верният път за достойното справяне с кризите и допълни, че мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
fallback