IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България да обърне внимание на дефектите в икономиката, съветва икономист

По-ускорени темпове може да дойдат от качествено подобряване на работата на институциите, твърди проф. Митко Димитров, директор на Икономическия институт на БАН

11:13 | 09.03.16 г. 6
България да обърне внимание на дефектите в икономиката, съветва икономист

България трябва да обърне внимание на дефектите в икономиката, отколкото просто да гони достигането на зададените темпове на растеж. По-висок растеж в резултат на по-добрата конюнктура не означава, че икономиката работи добре. На нас ни трябват темпове, които да се появят от качествено подобряване на работата на институциите. Това коментира проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Поводът за коментара бяха предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), който отчете, че през 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 3% на сезонно неизгладена база, което изпрати икономическия растеж на 7-годишен връх.

Според икономиста България има възможности за по-високи темпове на растеж, но трябва да бъдат изчистени дефектите във функционирането на политическата и икономическата система.

Последната година има напредък при подобряване на събираемостта на приходите в държавната хазна, но тази тенденция трябва да продължи, посочи още той.

По думите му твърдението, че ръстът на икономиката през 2015 година е движен основно от държавните инвестиции и европейски програми, е основателно. "Ако това е бил факторът с основна тежест, той ще има по-малко влияние през тази година", коментира проф. Димитров.

За икономиста основният проблем на България е нейното голямо изоставане спрямо страните, с които е тръгнала от едно и също положение. Причините, които не са ни позволили да бъдем в тяхната група, действат и сега. И тези причини не позволяват на България да има по-високи темпове на растеж, обясни проф. Димитров.

Още от интервюто вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 5 Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга.За добрата правителствена парична политика Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и т.н. и т.н. трябва да се обяснява и затова пиша за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 За България - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 4Индоктринирането на съзнанието се прави лесно в икономиката защото не е точна наука като се използва идеята на Фридрих Хайек - няма смисъл да се опитваме да променяме мнението на цялото население, твърди австрийският икономист, напълно достатъчно е да променим убежденията на елитите. Хайек има предвид журналистите, университетските преподаватели, публичните интелектуалци, писателите. След което именно те ще станат хората, които чрез своите изяви ще убедят обществотоМилтън Фридман(особенно Фридрих Хайек) има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм - http://economix.bg/finansoviyat-kapitalizam-obshtestvotoтоест за финансовият трябват строги регулации защото се ограбват хората - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Милтън Фридман е против съществуването на ФЕД тоест частни монет. банки но знае и защо убиха Кенеди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Гледал съм го професора и по други телевизии и проблема е ,че трябва да се обяснява както е казал Айнщайн ''говорете така ,че и баба ми да ви разбере'' Едно е да се говори пред доктори по икономика друго пред хора които нямат иконом.образование За България съм обяснил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447Обяснил съм и за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Писал съм и на Икономическия институт на БАНтоест писах им за 3-те планетарни катастрофи и трябва да им пиша специално за системната криза Икономиката е особена и социална наука - https://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_(наука)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
fras
преди 8 години
Преди да дава общи оценки за дефектите на националната икономика г-н професора да направи оценка на дейността на БАН.Какво получава обществото и в частност българския бизнес срещу над 90-те милн. /годишно, който дава на БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
а за голямото изоставане, за което говори професорът, единствено виновен е т.нар български политически елит и обслужващата го интелегенция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Според икономиста България има възможности за по-високи темпове на растеж, но трябва да бъдат изчистени дефектите във функционирането на политическата и икономическата система."Икономиста може да каже за по направо че много се краде и нема никой у панделата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още