IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За нарушени потребителски права са наложени глоби за 1,5 млн. лв. през 2015 г.

Намаляват нарушенията в туризма и онлайн магазините

16:22 | 13.03.16 г.
За нарушени потребителски права са наложени глоби за 1,5 млн. лв. през 2015 г.

През миналата година около 1,5 млн. лв.  са постъпленията в бюджета от глоби за нарушения на правата на потребителите от търговци по законите за защита на потребителите, за туризма, за виното и спиртните напитки, за тютюна и тютюневите изделия. Тук не влизат приходите от глоби, събирани принудително от НАП, когато търговците не са изпълнили доброволно задълженията си.

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който откри първото в България "Училище за потребители" в столичен търговски център. Данните за постъпленията от глоби за предходната година са почти аналогични.

Подобна инициативата е организирана и във Варна, Бургас, Русе, Пловдив и Монтана. Започва програмата от прояви, с които страната ни ще отбележи Световния ден на потребителите - 15 март.

С около 10% намаляват нарушенията в областта на цялостната материя на потребителската защита в компетенциите на КЗП през 2015 г. спрямо предходната.

Най-високият процент намаляване на нарушенията е в туризма, в случаите при които се предоставя услуга в некатегоризирани обекти, като се наблюдава спад от около 50%. С около 35 на сто намаляват нарушенията при онлайн търговията. 

Около половината от близо 20 000 жалби и сигнали, постъпващи в Комисията годишно, са свързани с рекламации на дефектни стоки и некачествени услуги.

Оплаквания има и от нелоялни търговски практики. През миналата година Комисията е направила близо 38 000 проверки по тези жалби и сигнали, както и при нейни кампании в различни тематични области.

В 10% от случаите се установяват нарушения, като са съставени около 4000 акта, коментира Димитър Маргаритов. Установени са около 200 нелоялни търговски практики.

Разгледани са били повече от 200 договора с общи условия на търговски дружества, естествени монополисти и небанкови финансови институции. Прогласени са неравноправни клаузи по тях и сега тече процес по изглаждането им.

Маргаритов напомни, че ако клаузите не бъдат променени, КЗП може да заведе колективни искове в съда.

Той препоръча да бъдем внимателни при анонси за намаления и промоции в търговския сектор и винаги да правим сравнение на повече от една оферта. Когато пазаруваме повече на брой неща, трябва да следим на касата за разлики в цената на стоката, посочена на рафта, с отчетената от касовия апарат.

При онлайн търговията е важно да проверим дали насреща имаме истински търговец, който може да бъде открит по телефон или на електронната му поща, дали е предоставил информация за възможността за безусловното ни право на отказ в 14-дневен срок, независимо от това дали стоката е дефектна, или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още