IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР и синдикатите не се разбраха за реформата

Само от отпуски ще се спестят 13 млн. лева, според вътрешния министър Румяна Бъчварова

18:15 | 15.03.16 г. 1
МВР и синдикатите не се разбраха за реформата
Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и синдикатите в системата на МВР, които вече организираха и протести, пак не се разбраха за орязването на социалния пакет на служителите в сектора. Единственото нещо, за което нямаха различно мнение, беше обстоятелството, че полицаите и пожарникарите работят при много лоши условия на труд, нямат оборудване, нито елементарни консумативи.

Според сметките на Бъчварова обаче има начин да се спестят по близо 65 млн. лева на година, ако бъдат намалени отпуските на полицаите, заплатите, които поучават при напускане, и при отделянето на администрацията от министерството.
 
Синдикатите обаче я обвиниха, че мотивите й са чисто финансови, а МВР не било фирма, на първо място стояла сигурността на хората. Тя пък се оплака от тях, че много от отпуските им дори не се завеждали и се получавало така, че хем ги ползват, хем накрая като напуснат министерството плаща огромни компенсации.
 
Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, поиска законовите промени да минат на Тристранка, защото е ясно, че не засягат само полицаите. Не само синдикатите, но и Бъчварова смята, че хората в системата са малко, а от четири години насам напускат средно по 4 хил. души годишно.
 
45 хиляди души се водят на щат в МВР, структурата на МВР е много натоварена и провокира едно отношение на обществото, което не е правилно, защити се Бъчварова. Четири нови закона са приети за МВР от 1997 г. досега, отделно има над 80 поправки, което показва, че липсва устойчивост и последователност в системата на МВР, стабилност в решенията и усещане за сигурност сред служителите, продължи тя.
 
Към момента 34 хил. са полициите, в това число пожарникарите и граничарите, 4200 души са специализирана администрация и и още 6 804 други са на щат в МВР. Разходите за заплати са 91% от бюджета и това обяснява остарелите технологии, оборудване, липсата на модернизация.

За да се промени това положение, МВР трябва да се преструктурира и да отстрани неприсъщите дейности, като се създаде отделна агенция за управление на собствеността и социалните дейности, както и държавно дружество, което да е за получаване на услуги, като регистрация на коли, издаване на лични карти, паспорти, смята силовият министър. Така ще се освободят над 1500 души от структурата на МВР, каза тя. Преминаването на пожарната в отделна агенция пък щяло да повиши оперативността й.

"На ден около 30 документа се разменят между МВР и пожарната за едно нещо", мотивира се Бъчварова.
Синдикатите не харесват и това нейно предложение, защото не било ясно.

Отделно се оказа, че МВР има задължение да охранява, при това без пари, институции, които могат да си плащат. Сред тях попадат дори и частните съдебни изпълнители. Това струвало на ведомството по 16 млн. лева на година, така че сме пратили писма или да си плащат или да потърсят друга охрана, обясни Бъчварова.

По нейните сметки с намаляването на отпуските от 30 на 25 дни на полицаите ще се спестят пари за назначаването на нови 660 човека. Синдикатите обаче настояват да не се пипат тези отпуски, а 12 от дните, които им се полагат за извънреден труд, но в замяна на почивката да получават пари.
 
Още политически новини от България четете в Dnes.bg
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Бе тия *** от МВР не разбраха ли че не искам да се грижат за моята сигурност.И не искам да плащам данъци за да им раздават заплати и пенсии.МВР просто трябва да се закрие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още