fallback

Минимум три години стаж за заемане на висш държавен пост предлага депутат

Висшето образование става задължително за областните управители и заместниците им, министри, председатели на държавни агенции

14:17 | 17.03.16 г.

За заемането на висок държавен пост да се искат три години опит, освен висше образование. Такова предложение ще внесе депутатът от ГЕРБ Методи Андреев между първо и второ четене на Закона за администрацията, съобщава Dnes.bg.

Днес Народното събрание прие на първо чете поправки в закона, с които се въвежда изискване за задължително висше образование за областните управители, техните заместници, заместник -министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции.

Изключение се прави само за изборните държавни длъжности като премиер, вицепремиери, министри и кметове.

Според Бойка Маринска от Реформаторския блок по този начин ще се спрат съмненията за политически назначения и липса на професионален опит. Андреев обаче смята, че има проблем с доказването на истиността на дипломите. Според него хората, които са си купили диплома, не я ползват и нямат стаж.

Според Реформаторския блок логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност. След многократните скандали заради кадрови назначения на хора със съмнителна репутация и образователен ценз изискването за висше образование ще играе ролята на своеобразен филтър, който ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира.

Парламентът прие и предложението за промени в Закона за администрацията, внесени от Българския демократичен център, които предвиждат да се назначават сътрудници по управление на европейските програми на временни договори. Техните заплати ще се плащат от проектите, а не от държавната хазна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 11.09.22 г.
fallback