fallback

България продължава да е в челната тройка по корупция в ЕС

Страната може да губи до 19 млрд. евро годишно от корупция, сочи ново проучване, поръчано от съюза

11:29 | 23.03.16 г. 42
Автор - снимка
Редактор

България продължава да е на едно от водещите места от гледна точка на корупцията в Европейския съюз, което може да струва на страната до 19 млрд. евро годишно. Това сочи ново проучване на RAND Europe - Cost of Non-Europe in the Area of Corruption (Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията), поръчано от Европейския парламент и представено по-рано тази седмица.

България е на второ място и по трите индекса, чрез които организацията измерва нивото на корупция в страните членки на ЕС.

Според индекса ICRG (International Country Risk Guide), който измерва корупцията в рамките на политическата система, страната ни се класира доста над средното ниво за Европа, като водеща в това отношение е Латвия, а на трето място е Литва.

По индекса CPI (Corruption Perception Index), който осигурява данни за възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, преди България е само Румъния, а с малка разлика в показателя след нас е друга съседна страна – Гърция.

По последния показател – индекса COC (Control of Corruption Index), който оценява управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново в Румъния, а на трета позиция след България – Хърватска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
fallback