IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До две седмици ще е готов проектът на Закон за борба с тероризма

Текстовете се подготвят от МВР, ДАНС и прокуратурата

15:18 | 23.03.16 г.
До две седмици ще е готов проектът на Закон за борба с тероризма

До две седмици ще е готов проектът на Закон за борба с тероризма, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева пред журналисти в МС.

Текстовете се подготвят от МВР, ДАНС, прокуратурата, а в работата по тях ще се включи и Министерството на правосъдието. На редовното си заседание днес правителството е обсъждало готовността за борба с тероризма, предаде Dnes.bg.

Захариева посочи, че на миналия съвет на европейските министри на правосъдието е приет проект на директива против тероризма. 

България още миналата година е приела изменения на Наказателния си кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм, даже българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в директивата мерки, каза Захариева.

Тя допълни, че се работи усилено по транспонирането на директивата в цялост, дори преди нейното официално приемане в Брюксел.

По-рано днес зам.-председателят на БСП Ангел Найденов заяви пред БНТ, че и сега съществуват достатъчно закони.

„Но ако изпълнителната власт намира за необходимо да има още един закон – мисля, че никой няма да откаже в Народното събрание и ще го подкрепим“, коментира народният представител, цитиран от пресцентъра на лявата партия. 

Междувременно депутатите окончателно приеха промени в Закона за мерките за борба с финансирането на тероризма, внесени от правителството.

Поправките предвиждат блокиране на средства или имущество на хора, юридически лица или организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм от международни институции или са включени в списък, приет с решение на Министерския съвет.

В този "забранителен" списък могат да бъдат включени хора по предложение на вътрешния министър, шефа на ДАНС, главният прокурор, като решението е на правителството.

Там могат да попаднат хора, срещу които има разследване за тероризъм, финансиране на тероризъм, набиране или обучаване на отделни лица или групи с цел извършване на тероризъм.

Ако срещу някого няма разследване, но има "достатъчно данни", че осъществява тероризъм, това би било основание за включването в този списък и блокиране на средства, съобщи Dnes.bg.

Хора и организации могат да бъдат извадени от списъка при отпадане на основанието или прекратяване на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още