fallback

Борисов: Главната заплаха може да дойде от българо-гръцката граница

Имаме всякаква готовност, включително и за леко заграждение, ако трябва да се направи, каза Бойко Борисов

12:01 | 25.03.16 г. 8

На българо-турската граница натискът от мигранти е малък. Истинският провал очакваме да дойде от Гърция. Това каза пред депутатите в Народното събрание премиерът Бойко Борисов.

„Главната заплаха е откъм българо-гръцката граница – дълга, незащитена, а и вече месеци наред гръцкото правителство не взима мерки”, коментира премиерът. По думите му не дават резултат и мерките на охраната на НАТО в Егейско море.

„Турция има ясни ангажименти по подписаното споразумение. Не очаквам изненада от там, те са амбицирани и задължени да свършат много работа – по охраната на границите, реадмисията”, каза Борисов.

В Македония лагерите са в добро състояние, каза премиерът. И допълни, че в Гърция въпреки финансирането от 700 милиона евро не могат да отчетат нищо свършено реално и в лагерите им условията са "ужасяващи". Затова именно там начислихме армия, МВР, жандармерия и БЧК, които са дислоцирани с техника, допълни той.

Има информация за организирани групи от по хиляда - две хиляди души, каза Борисов.

„Не би могло да спрем лесно подобни групи от по хиляда души, които биха могли да дойдат откъм Гърция. Затова имаме всякаква готовност, включително и за леко заграждение, ако трябва да се направи и затова тренираме и армията, и МВР бързо да действат”, посочи още той.

Маршрутирали сме хора в съседните ни държави, за да наблюдават всяко едно потегляне или организиране на подобно движение, обясни премиерът.

Отпуснати са и допълнителни средства на МВР от 5 милиона лева за оборудване на личния състав – за каски, шлемове, щитове, обувки, електронни системи и други, защото се оказа, че армията е по-добре оборудвана от жандармерията.

„Светът е в изключителен стрес. Предстои ни и туристически сезон, затова готвим планове да пазим и руските туристи, които ще дойдат у нас, както пазим израелските туристи”, обясни Борисов.

Много внимателно следим границите и всеки нарушител рано или късно го задържаме, отчете Борисов.

Относно нелегално преминаващите границата ни премиерът коментира: „Те знаят, че дори да проникнат, биват задържани и затова ни заобикалят за радост”.

Учения на различни места продължават и в момента, за да се стиковат силите и ръководствата на всички организации - гранична полиция, жандармерия, армия, МВР.

Постоянно провеждаме операции по задържане, продължи Борисов, коментирайки нелегално влизащите мигранти у нас.

„Факт е, че щом има проникнали хора у нас и на сръбска територия, означава, че те са влезли по някакъв начин. По всички места, където се събират в по-големите градове, в момента текат полицейски операции, сто процента видеонаблюдение от службите, за да може всяко лице, което е преминало по някакъв начин, да бъде задържано”, посочи министър-председателят.

По тези хора се водят много разработки, увери Борисов по повод бизнеса на каналджиите.

Борисов призова депутатите Законът за борба с тероризма да стане факт по най-бързия начин, така че да улеснят работата на службите и те бързо да решават възникнали проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
fallback