fallback

Графика на деня: За 76% от българите изсичането на горите е сериозен проблем

WWF представи проучване за отношението към природата

16:22 | 28.03.16 г. 6

76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. Това твърдят природозащитници от международната организация WWF, които представиха днес  социологическо проучване за обществените нагласи сред българите към опазването на околната среда, проведено от „Алфа Рисърч“.

65% от участвалите в проучването биха подкрепили забрана за ново строителство, включително на туристическа и спортна инфраструктура, твърдят от WWF-България.

„Окуражаващо е да се види до каква степен обществото е чувствително на тема опазване на природата“, коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF-България. 

Проучването е реализирано в периода 15 – 22 февруари 2016 г. чрез 1027 интервюта.

Според анкетите гражданите посочват и следните предизвикателства пред опазването на околната среда: за 51% проблем е незаконното строителство, за 47% - презастрояването на планините и Черноморието, за 44% - замърсяването със смет и битови отпадъци.

Останалите участници в анкетата са изтъкнали например недостатъчното грижи от страна на държавата, бракониерство, замърсяването на въздуха и водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
fallback