IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Службите ни работят непрестанно с тези от САЩ, Европа и Русия

Антитерористичното обучение показа редица слабости, твърди премиерът

19:41 | 31.03.16 г.
Б. Борисов: Службите ни работят непрестанно с тези от САЩ, Европа и Русия

Българските служби извършват ежедневен обмен на информация а американските, европейските и руските служби, обяви премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ, коментирайки темата за гостуването на директора на Европол Роб Уенрайт в България.

По думите на Борисов службите ни работят активно с руските си колеги за опазването на туристите, пристигащи от Русия в България, така, както работят и с израелските.

Във връзка с темата за тероризма премиерът е категоричен, че темата не бива да се коментира публично, нито да се използват обидни термини, “ако страната ни има чувство за самосъхранение”. Коментарът той направи по повод публикация в сръбското издание Newsweek, в което се посочва, че извършителите на атентатите в Париж са планирали акцията си в България. Според Борисов е несериозно да се коментира написаното от сръбската медия. 

Същевременно у нас се пише Закон за борба с тероризма, коментира Борисов, подчертавайки, че една от целите му е да помогне на МВР да получи с повече време за установяването на самоличностите на задържаните нелегални имигранти у нас. В момента МВР има право да ги задържа за 24-часов период, а прокурорите - още 72 часа.

“Ако задържим лица от Сирия, Пакистан, Афганистан, не установим кои са самоличностите им, освободим ги, а на следващия ден се окаже, че са терористи, кой ще бъде виновен? Искам по закон да държим тези хора, докато установим истинската им самоличност. Не искаме да отнемаме свобода, а да имаме технологично време”, категоричен е той.

Според Борисов антитерористичното обучение в София си е било важно, защото е показало слабости и от него са извадени редица поуки.

Премиерът коментира и здравната реформа, посочвайки, че ако тя се правеше лесно "част от Реформаторите щяха да са във властта". “Лесно е да си опозиция, да стоиш отстрани и да намираш недостатъци на останалите”, допълни той. 

По думите на Борисов е една система, която ползва огромно държавно финансиране и се бори с голямо недоволство от страна на пациентите, реформите не са никак лесна задача. Той обясни, че нито една политическа сила, заложила в  своята програма създаването на здравна карта, не е успяла да постигне това, но с предстоящата реформа това ще се случи.

По повод протестите на лекарите Борисов коментира, че е доволен, че не се говори за пари и смята, че рядко протестите се правят по инициатива на самите служители. Почти всички политически сили имат интерес да ги мотивират, категоричен е той.

На въпрос за кандидатурите за президентските избори, премиерът заяви, че ще коментира темата чак след юни, а междувременно кабинетът трябва да работи по останалите важни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още